Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena Srbija
  • 03.12.2015. 12:30

Srbija 2016. dobija zeleni fond

Srbija će 2016. dobiti zeleni fond za finansiranje prioritetnih projekata zaštite životne sredine.

  • 250
  • 13
  • 0

Srbija će 2016. dobiti zeleni fond za finansiranje prioritetnih projekata zaštite životne sredine, najavila je državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

Na predstavljanju Trećeg pregleda stanja životne sredine u Srbiji (EPR) Božović je rekla da očekuje da fond zaživi 2016. godine, jer su u proceduri zakoni koji se tiču institucionalnog uobličavanja tog budžetskog fonda u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. "Naši zakoni trenutno su u Briselu i čekamo od njih odobrenje, odnosno ocenu. Kasnije idu Skupštini i očekujemo da će do kraja godine biti usvojeni", kazala je Božović dodajući da to znači pravni osnov za uspostavljanje fonda.

Finansiranje Fonda

Kada je reč o finansiranju fonda, Božović je ukazala na mogućnosti od taksi i nakanada "zagađivač plaća", kao i na međunarodne donacije, zatim kredite i druge mogućnosti. Kako je dodala, "oblast je ogromna, zahteva ogromna sredstva u odnosu na status i planove u svih deset oblasti, kako je podeljena". Istaknuto je prednjači direktiva koja se tiče voda i direktiva upravljanja otpadom, a odmah iza je direktiva o industrijskom zagađenju.

Klimatske promene - važna oblast

Kao važnu oblast u kojoj će se još više razvijati i osnaživati, Božović je navela klimatske promene, posebno s obzirom na prošlogodišnje poplave. Uspostavljanje zelenog fonda treba da doprinese unapređenju zaštite životne sredine čije stanje u prethodnim godinama pokazuje Pregled stanja životne sredine u Srbiji koji je pripremila Ekonomska komisija UN za Evropu (UNECE) u saradnji sa predstavnicima nacionalnih institucija.

Prvi pregled stanja objavljen je 2002., a drugi 2007. godine i od tada do trećeg pregleda, kako je ocenjeno, učinjeno je dosta na uspostavljanju političkog i zakonodavnog okvira za zaštitu životne sredine i kod donošenja "zelenih" zakona. Ipak, kako je rečeno na predstavljanju Pregleda, još mnogo treba da se uradi, a "slabe tačke" na koje je ukazano u izveštaju su institucionalni kapaciteti, finansijski instrumenti i administrativni kapaciteti.

Cilj je unapređenje životne sredine

Kao pozitivno je ocenjeno usvajanje postskrining dokumenta u pregovorima sa EU, koji pokazuje status i planove u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji. Na skupu je rečeno da se u 2016-2017. očekuje donošenje planskih dokumenata u svakom sektoru, pošto se pitanje zaštite životne sredine proteže na brojne oblasti, sa ciljem efikasnije zaštite životne sredine, jačanja kapaciteta i unapređenja monitoringa. Rukovodilac programa u odeljenju za životnu sredinu (UNECE) Antoan Nunes rekao je da je cilj Pregleda da se zemlji pomogne, da se unapredi razmena informacija, ojača saradnja i unapredi zaštita životne sredine.

Pregled sadrži ocene stanja u osam poglavlja i preporuke za Srbiju među kojima su sprovođenje regulative za zaštitu sredine, integrisanje "zelene" ekonomije u strateške dokumente, uspostavljanje nacionalnog saveta za vodu, usvajanje i obezbeđenje finansiranja i sprovođenja strategije za upravljanje vodama do 2030.

Kako je rekla načelnica odeljenja za EU integracije i međunarodnu saradnju u oblasti zaštite životne sredine u ministarstvu Gordana Petković, na preporukama iz Trećeg pregleda stanja životne sredine u Srbiji već se radi. Predstavnica UNECE Ivon Higero, istakla je kako je zaštita prirodne sredine neophodna za zdravu ekonomiju i nova radna mesta i da su troškovi za ekonomiju i finansije neke zemlje mnogo veći ako se ne vodi računa o zaštiti vode, tla, vazduha.


Izvori

beta.rs


Tagovi

Zeleni fond Klimatske promene Zaštita životne sredine Stana Božović Zagađivači UNECE Zelena Srbija Gordana Petković