• Uvoz hrane
  • 29.04.2019. 16:00

Srbija uvezla 12 miliona jaja, a nije izvezla nijedno

Srbija ni ove, ni prošle godine nije izvezla nijedno jaje, ali je zato uvezla više od 12 miliona komada. Na srpske trpeze stizala su jaja sa svih strana, najviše iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke, Hrvatske, Nemačke, Poljske i Slovačke.

Foto: Bigstockphoto/PramoteBigstock
  • 527
  • 26
  • 0

Za prva dva meseca ove godine u Srbiju je uvezeno 1,2 miliona jaja. To je ukupno 90,6 tona (jedno jaje ima 75 grama) ili vrednosno 292.800 američkih dolara, navode u Privrednoj komori za Blic. 

Prošle godine kako prenosi ovaj list uvezli smo 11 miliona jaja u vrednosti od 1,4 milion dolara. Na srpske trpeze stizala su jaja sa svih strana, najviše iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke, Hrvatske, Nemačke, Poljske i Slovačke, pokazuju zvanični podaci. Srbija istovremeno na farmama proizvede blizu 1,5 milijardi komada jaja godišnje.

Većina stranih trgovinskih lanaca ima svoje dobavljače 

Agroekonomski analitičar Milan Prostran tvrdi da podaci o uvozu nikako ne treba da brinu jer je tržište Srbije otvoreno potpisivanjem mnogih sporazuma o trgovini, pa je, kako kaže, logično da se poveća i uvoz hrane.

"Većina stranih trgovinskih lanaca koji su došli u Srbiju imaju svoje dobavljače koji su im možda povoljniji, pa nabavljaju jaja iz drugih zemalja, ali nije to ništa strašno. Mnogi drugi uvozi bi trebalo da nas brinu", kaže Prostran. Po njegovim rečima potrošnja jaja je uglavnom veća oko praznika.

Srbija može da proizvede dovoljno jaja za naše tržište

Prostran napominje da Srbija može da proizvede dovoljno jaja za naše tržište, da za to ima i kapacitete i proizvodnju.

"To što se toliko uvozi je sudbina male zemlje koja je potpisala mnogo sporazuma o spoljnoj trgovini i nema mogućnosti da zatvara tržište, već jedino da povećava produktivnost i da postane konkurentnija", ocenjuje Prostran za Blic. 

Srbija godišnje uveze više od dve milijarde dolara vrednosti hrane, što je više od milijardu dolara nego pre deset godina, a to je rezultat otvorenog tržišta.

Izvoz jaja iz Hrvatske porastao za 133 odsto

Izvoz jaja iz Hrvatske porastao je u prošloj godini za gotovo 133 odsto u odnosu na 2017, dok je uvoz bio manji za 28 odsto nego 2017. godine. Hrvatska je, naime, u 2017. izvezla 13,6 miliona jaja čija je vrednost 900.000 evra, a u prošloj godini izvezla je 24,4 miliona jaja za 2,1 milion evra.

Srbija bi, kako Prostran kaže protiv te količine uvoza jedino "mogla da se bori nekim sistemima monitoringa i kvaliteta koji bi sama odredila". On kaže da treba promovisati kupovinu domaćih proizvoda iz različitih razloga.

"Najpre možete da kontrolišete kvalitet do detalja, jer kada se nešto uveze iz EU, ne može se previše kontrolisati. Takođe, na taj način ćete i podržati domaće proizvode i hranićete se zdravije", ističe on. 

Statistika već tradicionalno pokazuje povećan uvoz jaja u mesecu u kome se obeležava Uskrs, a isto se može očekivati i ove godine. Naime, porast uvoza pre Uskrsa u poslednjih nekoliko godina varira od 30 do 60 odsto, prenose mediji. 

Nov Pravilnik o kvalitetu jaja u Srbiji

Podsećamo u februaru mesecu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o kvalitetu jaja kojim se bliže propisuju uslovi u pogledu kvaliteta jaja, i to za klasifikaciju, pakovanje, deklarisanje i dodatne zahteve za označavanje jaja, kao i opšti i posebni uslovi za higijenu jaja.

Pravilniku o kvalitetu ne podležu jaja u direktnoj prodaji

Odredbe ovog pravilnika ne primenjuju se na jaja koja proizvođač malih količina direktno isporučuje krajnjem potrošaču jaja ili lokalnim maloprodajnim objektima, u skladu sa posebnim propisom.

Između ostalog u Pravilniku se navodi da jaja koja se stavljaju u promet treba da ispunjavaju opšte i posebne uslove u pogledu bezbednosti hrane u skladu sa propisima kojima se uređuje higijena hrane životinjskog porekla.


Izvori

Blic


Tagovi

Uvoz jaja Pravilnik o kvalitetu jaja Milan Prostran Bezbednost hrane


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.