Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokrajinska ulaganja
  • 12.06.2020. 12:00
  • Srem

Sremci dobro iskoristili subvencije Pokrajine

Sremske opštine Irig i Ruma uspešno sarađuju sa sekretarijatom pa primera radi u irišku je uloženo blizu 200 miliona dinara u atarske puteve, vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Samo u Platičevu u opštini Ruma u prethodnom periodu uloženo je 170 miliona dinara u 250 poljoprivrednih gazdinstava.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 130
  • 8
  • 0

Sremci u poslednjih nekoliko godina prednjače u korišćenju subvencija iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. To je potvrdio dr Vuk Radojević pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo koji je juče obišao opštine Irig i Ruma i posetio dva poljoprivredna gazdinstva.

Ove dve sremske opštine uspešno sarađuju sa Sekretarijatom pa primera radi u irišku je uloženo blizu 200 miliona dinara u atarske puteve, vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Samo u Platičevu u opštini Ruma u prethodnom periodu uloženo je 170 miliona dinara u 250 poljoprivrednih gazdinstava.

Ulaganja u selo

Prilikom posete gazdinstvu Miroslava Laćarca u Maloj Remeti, koje se bavi voćarstvom, Radojević je naveo da su ovo mesto i ceo fruškogorski potez prepoznati po voćarstvu i vinogradarstvu. Istakao je i da su mere resornog sekretarijata usmerene ka intenzivnoj proizvodnji, te da je porodica Laćarac primer kako može u kontinuitetu da se ulaže u poljoprivredno gazdinstvo uz podršku Pokrajine.

Mere Pokrajine usmerene ka intenzivnoj proizvodnji

"U prethodne tri godine zajedno smo investirali blizu 5,5 miliona dinara, od čega je podrška Sekretarijata preko 2,7 miliona dinara bespovratnih sredstava", naveo je Radojević i dodao da je ovo gazdinstvo dobilo podsticaje za sisteme za navodnjavanje, protivgradne mreže i nabavku plastičnih boks-paleta.

Podrška Pokrajine znači

Gazdinstvo porodice Laćarac prošle godine imalo je 80 tona jabuka po hektaru, a da ove godine očekuju još bolji rod. Ovako visok prinos i kvalitet omogućio im je da se udruže sa većim kooperantima i time svoj proizvod lakše plasiraju. Vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, Miroslav Laćarac, istakao je značaj podrške koju imaju od Pokrajine, s obzirom na to da dobijaju oko 50 odsto povraćaja za svaku investiciju.

"Ja imam 4,5 hektara voćnjaka, žena ima oko dva i sin oko četiri hektara, a uzgajamo breskvu, nektarinu, kajsiju i jabuku. Sarađujemo sa jednim vidom zadruge, odakle dobijamo stručnu pomoć, hemiju. Jabuke prodajemo preko njih, delimično i kajsiju i breskvu, a ostatak koji ne uzimaju šaljemo na kvantaške pijace i u privatne firme", rekao je Laćarac.

Olakšice u nabavci sistema za navodnjavanje i agrotekstil

Pozitivan primer prakse je i poljoprivredno gazdinstvo porodice Milana i Biljane Škare iz Platičeva, koji se bave intenzivnom plasteničkom proizvodnjom povrća, konkretno proizvodnjom paprike na pola hektara u plastenicima, kao i ratarskom proizvodnjom na blizu 60 hektara.

Vojvodina: Za podizanje plastenika 80 miliona dinara

"Reč je o poljoprivrednom gazdinstvu koje već četiri godine koristi redovno subvencije Sekretarijata, za nabavku plastenika, potom za navodnjavanje kap po kap i agrotekstil, što predstavlja kompletan paket mera u šta smo zajednički uložili 4,2 miliona dinara. Učešće Sekretarijata u ovoj investiciji kroz bespovratna sredstva je oko 2,4 miliona dinara", istakao je Radojević.

Za samo nekoliko godina, uz pomoć Pokrajine Milan i Biljana uspeli su da modernizuju svoju proizvodnju. Uštedeli su mnogo godina rada na ovaj način i, kako je Milan istakao, umesto za 15 uspeo je da za pet godina unapredi svoj ukupan sistem proizvodnje.

Radojević: "Želimo da motivišemo mlade da ostanu na selu"

Opština Ruma ima izuzetno dobru saradnju sa Sekretarijatom tako da su zajednički u razvoj poljopriverde do sada uložili preko 480 miliona dinara. Samo u Platičevu je investirano 170 miliona dinara u oko 250 gazdinstava. Predsednik opštine Ruma Slađan Mančić naveo je da podrška države daje izuzetne rezultate, što je upravo vidljivo kod ovih mladih domaćina.

Vidljiva podrška države u proizvodnji mladih poljoprivrednika

Radojević je naveo da Sekretarijat želi da mlade motiviše da ostanu na selu i tu ostvaruju svoju egzistenciju što će, kako je poručio, i dalje ostati prioritet u radu.

Mladim poljoprivrednicima Vojvodine sredstva na jesen sa novom Vladom

Prilikom posete Irigu i Rumi, pokrajinski sekretar je izneo i podataka da je kada je reč o fizičkoj imovini, uloženo  preko 3,2 miliona u poljoprivredna gazdinstva - za neophodnu opremu za pranje, čišćenje, poliranje, sortiranje i pakovanje voća i povrća.

Radojević je naveo da je u podizanje prozivgradnih mreža uloženo 1,3 milijarde dinara, čime je obezbeđeno novih oko 1.700 hektara pod sistemima za protivgradnu zaštitu. Naveo je i da je u protekle četiri godine investirano 3,6 milijardi dinara u nove sisteme i opremu za navodnjavanje, i to za novih 21.000 hektara zemljišta.


Foto prilog


Tagovi

Subvencije Poktajinske subvencije Vuk Radojević Miroslav Laćarac Milan Škara Slađan Mančić Plastenička proizvodnja Intenzivna proizvodnja


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić