• Evropska komisija
  • 24.04.2015. 15:30

Srpskom agraru potrebna dugoročna rešenja

Evropska komisija u potpunosti razume trenutnu situaciju u srpskom agraru i podržava poljoprivredne proizvođače.

  • 72
  • 5
  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković sastala se u Briselu sa Monik Pariat, zamenikom generalnog direktora DG AGRI, zaduženom za poljoprivredu.

Iako je Evropska komisija iskazala razumevanje za trenutnu situaciju u srpskom agraru i podržava poljoprivredne proizvođače, nije srećna zbog uvođenja zaštitnih mera za meso i mleko. Evropski komitet i Direktorat nadaju se da će te mere biti privremene i da se moraju tražiti dugoročna rešenja.

Direktorat razume situaciju u srpskom agraru, jer su se u sličnoj situaciji nalazile i druge države kandidati u fazi kada su bile pred pristupanjem članstvu u Evropsku Uniju. Akcenat tokom posete stavljen je na plan implementacije IPARD programa.

U tom cilju Pariat je insistirala da se u Srbiji što skorije uspostave sve neophodne strukture i da počnu da se koriste sredstva koja su opredeljena kao sredstva u okviru IPARD programa za podršku sektoru poljoprivrede.

Ministarka je pozvala i ostale aktere u Srbiji, da pomognu Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine da se ovaj proces što pre završi. Dodatno je istakla da ministarstvo zajedno sa Vladom Srbije intenzivno radi na razvoju agrarnog sektora, i usklađivanju našeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije te dodala: "Dešavanja na terenu u sektorima mesa i mleka u našoj zemlji, nameću nam potrebu za uvođenje određenih zaštitnih mera u cilju pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima u pomenutim sektorima".


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Snežana Bogosavljević Bošković Brisel Monika Pariat Evropska komisija Agrar Poljoprivredni Proizvođači Ministarstvo poljoprivrede Vlada Srbije


Autorka

Verica Matić

Verica Matić

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi