Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Italija - zemlja prijatelj
  • 22.05.2022. 17:00

Šta Italijani nemaju, a mi imamo i obrnuto?

Želimo dijalog između dve države i da 'ne pucamo topovima na mušice', nego da nađemo nešto što je pravi spoj, smatra direktor ITA-e Antonio Ventreska.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 197
  • 8
  • 0

Na ovogodišnjem - 89. izdanju Međunarodnom poljoprivrednom sajmu poljoprivrede Italija kao zemlja prijatelj predstavila se sa 24 preduzeća iz oblasti precizne poljoprivrede, mehanizacije od mašina za uklanjanje korova, za preradu voća i povrća, malčera, prskalica, pakerica i drugih. U Intervjuu za Agroklub direktor Instituta za spoljnu trgovinu Italije (ITA) za Srbiju i Crnu Goru Antonio Ventreska otkrio je šta je to glavni adut njegove zemlje porekla u poljoprivredi, a kojom može da doprinese unapređenju naše.

"Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Italije je jedan važan strateški sektor. I on kontinuirano raste. Srbija izvozi, pre svega, žitarice u Italiju. Mi smo ranije, mnogo mesa uvozili iz bivše Jugoslavije.

Što se tiče agritehnike, mi Srbiji nudimo razne alatke i mašine za obradu zemljišta. Imate raznih interesantnih proizvoda, ali fali mašina za preradu, na primer", kaže Ventraska i dodaje da je ovo deseta kolektivna izložba za 13 godina.

"Pokušali smo da kvalitativno uzdignemo nivo preduzeća, pa smo se obratili onim struktuiranijim. Imamo 50 odsto potpuno novih preduzeća i ostatak onih koji su već nekoliko puta bila ovde na Sajmu."

Ne pucati "topovima na mušice"

Iako prvo što pada na pamet da je glavni sinonim za Italiju vino ili sir, naš sagovornik bez razmišljanja kaže da je to ipak - tehnologija.

"To je precizna poljoprivreda i upotreba veštačke inteligencije u poljoprivredi. Veoma je važna saradnje Italije i Srbije jer mi imamo mnoga mala i srednja gazdinstva, kao i ovde, pa je važno pronaći povezanost između sličnih preduzeća, shvatiti koje tehnologije možemo da donesemo u vašu zemlju i sarađujemo."

Baš zato što i Srbije još uvek broji veliki broj malih i srednjih gazdinstava koja su na ivici opstanka, naš sagovornik ističe da je taj problem Italija rešila kooperativama u koje se sve mlađi farmeri uključuju i u kojima postoji veća zastupljenost korišćenja savremene tehnologije.

U fokusu savremene tehnologije

Ono što ekskluzivno saznajemo jeste da ova mediteranska zemlja želi da sledeće godine bude zemlja partner Sajma poljoprivrede, kako bi predstavila svoje agritech start-up firme koje su novina u Italiji i ostvarile saradnju sa istima u našoj zemlji.

"Na taj način bi se povećala produktivnost na gazdinstvima, putem monitoringa 24 sata ili ciljanog navodnjavanja, upotreba dronova. Želimo dijalog između dve države i da 'ne pucamo topovima na mušice', nego da nađemo nešto što je pravi spoj", smatra Ventraska.

Otvorena vrata za srpska vina

Interesantno je to, otkriva nam Ventreska, da su vina iz srpske Toskane - Šumadije vrlo rado uživana širom mediteranske države.

"Zaista jako cenim srpska vina. Smatram da imate zaista veliki vinski buke i taj bi sektor mogao dodatno da se razvija. I mi smo spremni da promovišemo srpska vina u Italiji i napravimo razmenu i u tom smislu", kaže Ventreska uveren da će naša vina biti jako lepo prihvaćena kod italijanskih kolega.

Italija se predstavlja sa 24 preduzeća na 89. Sajmu poljoprivrede

Na pitanje, šta je to što nedostaje srpskoj poljoprivredi, osim tehničke opremljenosti, Ventreska odgovara bez dvoumljenja - marketing.

"Proizvodi koji ovde postoje zaista su fantastični, ali nisu dovoljno poznati u inostranstvu. Imate odlično meso, bobičasto voće i ima sada pristojan marketing, ali ga treba više izvoziti. Sa dobrim marketingom, imaćete bolji uspeh u inostranstvu", zaključuje naš sagovornik.


Tagovi

Italija Zemlja prijatelj 89. sajam poljoprivrede Novosadski sajam Robna razmena Precizna poljoprivreda Savremena tehnologija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner