Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opis proizvodnje
  • 07.01.2021. 12:00

Šta je biznis plan?

Biznis plan predstavlja dokument kojim se definiše biznis, ono što želite da radite i sadrži načine kako to postići. Sadrži sve ono što je bitno za posao - strukturu posla, opis proizvoda ili usluga, potencijalne korisnike, ističe stručnjak za agroekonomiju PSSS Knjaževac Dragan Kolčić.

Foto: Bigstock/Joykid
  • 313
  • 75
  • 0

U okviru prezentacije "Sprovođenje Ipard II programa" na platformi onlajn Međunarodnog sajma poljoprivrede održanog prošlog decembra, direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović rekla je postoji ideja i da se dodatno pojednostavi biznis plan. Tada je navela da 2019. godine je već jednom pojednostavljen, ali da postoji još mogućnosti za skraćenjem i automatizacijom, kako bi biznis plan bio lakši za pregled službenicima Uprave i korisnicima za izradu.

IPARD II: U planu avansno plaćanje i skraćenje biznis plana

Inače, biznis plan predstavlja dokument kojim se definiše biznis, ono što želite da radite i sadrži načine kako to postići. Sadrži sve ono što je bitno za posao - strukturu posla, opis proizvoda ili usluga, potencijalne korisnike, potencijale razvoja i finansije, ističe stručnjak za agroekonomiju Poljoprivredno stručne službe Knjaževac Dragan Kolčić.

Biznis plan predstavlja "stavljanje na papir"

Biznis plan pomaže da se definiše strategija poslovanja, i ukoliko se pravilno koristi, ovaj plan će motivisati pokrenuti i zaposlene, kao i vlasnike. Stručnjaci smatraju da je on samo početak ostvarivanja poslovnog uspeha i način da se realni ciljevi ispune putem najboljih, definisanih strategija.

Definisanjem biznis plana i nekoliko ciljeva, vlasnika malog biznisa može bez problema pratiti napredovanje svoje firme i poslovanja, a takođe i povratiti posao ukoliko neke stvari pođu naopako.

Pisanje biznis plana potrebno je i prilikom podnošenja zahteva potencijalnom kreditoru/investitoru koji će putem biznis plana na najjednostavniji, najefikasniji način saznati sve o vašem poslovanju, idejama, mogućnostima razvoja biznisa i kreditiranja/investiranja biznisa, objašnjava Kolčić.

Definicija svih faza poslovanja, ali i ukazivanje na nedostatke

Prilikom pisanja biznis plana, uvek treba imati na umu zašto ga pišete i kome je namenjen ovaj biznis plan. Mnogi biznis planovi koji se danas pišu u isto vreme imaju zadatak da omoguće bolji uvid investitora u poslovanje firme i omoguće kreditiranje, ali i definišu sve faze poslovanja i ukažu na nedostatke konkretnih stvari u Vašem malom biznisu.

Ukoliko tražite kredit od banke, predstavnika banke će prvo interesovati na koji način vaš biznis može da povrati uloženi novac.

Razmišljajte ko je onaj koji će čitati vaš biznis plan i budite potpuno sigurni i iskreni prilikom pisanja plana. Budite sigurni da je plan načinjen za visoke standarde, čitljiv i bez žargona kome nije mesto u ovakvom tipu dokumenta. Budite sigurni da će oni koji treba da ulažu u vaš biznis, pročitati plan do detalja pre nego se odluče da ulože novac u sve to.

Ukoliko tražite kredit od banke, predstavnika banke će prvo interesovati na koji način vaš biznis može da povrati uloženi novac. Sa druge strane, ukoliko se obratite krupnom investitoru ili nekom fondu, oni će želeti da vide stabilan razvoj vaše firme u budućnosti.

Sve delove biznis plana za koje posedujete znanje i neophodne informacije treba da izradite sami. Ukoliko prilikom izrade pojedinih delova biznis plana (procena tržišta ili kod analize finansijskih performansi) imate problema, potražite pomoć kompetentnog konsultanta ili odgovarajuće agencije koja se profesionalno bavi izradom biznis planova, savetuje knjaževački stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Biznis plan Poslovanje Biznis Izrada Pisanje Dragan Kolčić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...