Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 20.10.2023. 13:30

Šta kada u toku poljskih radova naiđete na uginulu divlju svinju?

Kombajneri sada treba dodatno da povedu računa, a ukoliko naiđu na uginulu svinju, odmah zaustave kombajn i očiste delove mašina koje su došle u dodir sa uginulom životinjom.

Foto: Depositphoto/JakubMrocek
  • 100
  • 49
  • 0

Da bi se sprečilo širenje afričke kuge svinja, stručnjaci za veterinu upozoravaju poljoprivrednike da obrate pažnju prilikom poljskih radova na uginule divlje svinje.

U takvim situacijama potrebno je da obave dezinfekciju mašina i obaveste nadležne službe, izjavio je za Tanjug direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Nikola Milutinović, a preneo RTV.

On je istakao da kombajneri sada treba dodatno da povedu računa, a ukoliko naiđu na uginulu svinju, odmah zaustave kombajn i očiste delove mašina koje su došle u dodir sa uginulom životinjom.

Potrebno je da zatim te delove dezinfikuju dvopostotnim rastvorom sode, sačekaju 45 minuta, a tek nakon toga nastave žetvu, kako ne bi virus uneli u silose i žito kojim hrane stoku.

Prema izveštaju Uprave za veterinu, tokom oktobra meseca pojava afričke svinjske kuge zabeležena je na teritoriji Šida i Kukujevaca.


Tagovi

AKS Afrička kuga svinja Nikola Milutinović Kombajniranje Žeteoci Poljski radovi Dezinfekcija mašine


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]