Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 28.12.2023. 18:00

Šta nas očekuje na tržištu žitarica i uljarica u 2024. godini?

Proizvodnja kukuruza će porasti, a pšenice smanjiti. Da li će se nastaviti pad izvoza i cena na svetskom tržištu?

Foto: Depositphotos/Andrew_shots
  • 673
  • 78
  • 2

Proizvodnja žitarica na svetskom nivou bi u 2024. mogla dostići 3.464,1 milion tona, što je povećanje od dva odsto u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u studiji koju je objavila argentinska berza Rosario temeljeći je na izveštaju Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država USDA. On pokazuje da je rast rezultat povećanja proizvodnje ključnih žitarica kao što su kukuruz, sirak i pirinač.

Veća proizvodnja uljarica

Proizvodnja kukuruza će porasti za šest odsto u odnosu na prethodnu godinu i dostići 1.222,1 miliona tona, a najviše u SAD-u i Argentini. Nakon velike suše očekuje se da će Argentina povećati proizvodnju za 55 odsto, dok bi SAD mogle postići rekordnu berbu. Brazil pokazuje pad proizvodnje ove žitarice.

Kretanje proizvodnje žitarica i uljarica 

Globalna proizvodnja pšenice bi mogla da se smanji za jedan odsto. U Australiji i Kanadi klimatski uticaju su doveli do pada, a rast se očekuje u SAD-u i Argentini. Soja i suncokret će podstaknuti rast proizvodnje uljarica od četiri odsto na ukupno 661 milion tona. U Argentini očekuju značajno povećanje proizvodnje soje posle istorijske suše. Na globalnom nivou prognozira se blagi pad proizvodnje uljane repice i pamuka.

Pred nama je dinamična 2024. 

Kada je u pitanju svetsko tržište žitaricama očekuje se blaži pad na 696,4 miliona tona, što je u odnosu na prethodnu godinu smanjenje od 1,2 miliona tona.

Izvoz soje, kukuruza i pšenice 

Izvoz kukuruza i sirka će se povećati, posebno u Argentini i Sjedinjenim Državama, uz pad u Brazilu i Ukrajini. Izvoz pšenice bi mogao pasti za šest odsto, najviše zbog primetnog pada u Australiji, što će biti delimično nadoknađeno povećanjem u Argentini i Rusiji.

Izvoz uljarica bi se smanjio za tri odsto. Najviše će se odnositi na uljanu repicu i suncokret, a nešto blaže će biti izraženo kod soje. SAD bi mogle doživeti smanjenje izvoza, a Brazil će zadržati vodeću poziciju.

Nastaviće se globalni pad cena

Organizacija ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO ukazuje da, iako su u 2023. cene glavnih poljoprivrednih proizvoda ostale visoke, za 2024. se očekuje opadajući trend. Žitarice, poput pšenice i kukuruza, koje su dostigle maksimalne cene 2022. godine, verovatno će nastaviti svoj pad.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Cene uljarica bi nastavile smanjenje pod uticajem rekordne žetve u Brazilu, uprkos velike potražnje Kine za sojom. Iduća, 2024. bi mogla da bude godina prilagođavanja na svetskom tržištu žitarica. Globalna proizvodnja žitarica i uljarica pokazuje snažan rast, a promene u trgovini i fluktuacije cena odražavaju dinamiku tržišta koja se stalno razvija.

Projekcija cena za pšenicu, kukuruz i soju 

Tagovi

Tržište žitarica Istraživanje Prognoza tržišta žitarica Žitarice 2024. Uljarice 2024. Cene žitarica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.