Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • eAgrar
  • 11.01.2023. 13:30

Šta se dobija eAgrar-om i zašto je potreban eID broj?

Kako se navodi u Zakonu, ovo softversko rešenje uspostavlja i njime upravlja Uprava, dok služba Vlade koja je nadležna za projektovanje, usklađivanje, razvoj i funkcionisanje sistema elektronske uprave pruža tehničku podršku.

Foto: Depositphotos/Goodluz
  • 2.494
  • 224
  • 0

Novi informacioni sistem eAgrar koji će sa radom početi na proleće 2023. godine, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

Ovim rešenjem, kako se najavljuje, omogućiće se: 

  • onlajn registracija poljoprivrednih gazdinstava (PG);
  • pristup i upravljenje podacima o svom PG preko portala na dnevnom nivou od strane poljoprivrednika (izmene podatka, brisanje PG);
  • onlajn podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz RPG-a i zahteva za podsticaje u poljoprivredi;
  • ušteda vremena kod obrade zahteva usled uvođenja automatske provere formalnih uslova zahteva, kao i elektronske obrade zahteva;
  • brže odobravanje podsticaja, bržu isplatu;
  • smanjenje mogućnosti greške pri podnošenju i obradi zahteva, kao i ubrzanje obrade zahteva usled uvezivanja relevantnih registara;
  • ukidanje potrebe za štampanjem i arhiviranjem papirne dokumentacije;
  • omogućiće efikasnije izveštavanje, praćenje statitiske podsticaja i veći stepen kontrole.

Identifikacioni lični broj

Kako piše RTS, clj je da sva registrovana gazdinstava pređu na digitalno vođenje posla, ali u početku to neće biti obavezno. Prvi korak ka tome jeste uzimanje eID broja. Od ponedeljka, 16. januara, poljoprivredni proizvođači moći će u poštama, filijalama trezora i poljoprivrednim stručnim službama da preuzmu svoj.

"Ovaj broj je zapravo identifikacioni lični broj i on je prvi korak u registru. Kasnije ćemo ići sa daljim koracima u registrovanju i najavljivati ih na vreme, kako koji bude dolazio na red", navela je za Tanjug, a preneo RTV ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Prijava za subvencije preko aArara biće četiri puta brža i 80 odsto jeftinija, kažu u NALED-u.

SPAS o eAgrar-u: Ne mogu da budu konkursi samo dok ima para

Zakonodavni okvir za uvođenje eAgrara stvoren je izmenama i dopunama Zakona u poljoprivredi i ruralnom razvoju krajem 2021. godine. 

Kako se navodi u Zakonu, ovo softversko rešenje uspostavlja i njime upravlja Uprava, dok služba Vlade koja je nadležna za projektovanje, usklađivanje, razvoj i funkcionisanje sistema elektronske uprave pruža tehničku podršku u uspostavljanju i vođenju softverskog rešenja.

Do uspostavljanja eAgrar-a, zahtev podnosiće se u papirnoj formi područnim jedinicama Uprave prema sedištu pravnog lica, odnosno preduzetnika, odnosno prebivalištu poljoprivrednika koji je nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Šta mislite o eAgraru, glasajte u anketi i ostavite komentar ispod teksta.


Tagovi

EAgrar Softversko rešenje Onlajn konkurisanje Onlajn registracija domaćinstva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...