Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snimanje dronom
  • 20.08.2021. 18:00
  • Izrael

Stado ovaca snimljeno dronom postalo hit na internetu

Stado od 1.700 ovaca snimljeno je dronom tokom sedam meseci. Video objavljen na fejsbuku u dva meseca ima 1,4 miliona pregleda i 820 hiljada deljenja.

Foto: Facebook/PrintScreen
  • 582
  • 172
  • 0

Kretanje stada ovaca snimljeno iz vazduha, dronom, postalo je preko noći veliki hit na internetu. Izraelski fotograf Lior Patel iz Haife snimao je stado čiji se broj kreće od 1.000 do 1.700 ovaca tokom sedam meseci prativši ih kako se sele sa zimske paše na letnju. 

Snimljene su bespilotnom letelicom, a video prati kretanje stada koje se kreće Dolinom mira u regiji Joknem, na severu Izraela. Ovako prikazane izgledaju poput rečnog toka koji se prilagođava preprekama na koje nailazi ili pak poput kolonije mrava koja se užurbano priprema za zimu.

Ovce prelaze oko sedam kilometara, a o stadu brinu pastiri i psi ovčari koji se takođe vide u snimku. Šetaju ulicama, pašnjacima, kroz rastinje.

Video koji traje svega 1:15 minuta Lior Patel je postavio 26. juna na svom fejsbuk profilu, a do danas ga je pogledalo 1,4 miliona ljudi, a podelilo njih 820 hiljada. 

Nakon što ga je postavio, priča za BBC, skuvao je sebi kafu. Za samo pet minuta podelilo ga je 20 ljudi. Nije to smatrao posebno važnim. Ali, za nekoliko sati, kada je ponovo proverio svoju objavu, pomislio je da mu se računar pokvarilo ili da je, kako kaže, fejsbuk poludeo. 

Ovaj fotograf često snima iz vazduha. Kaže, pri svom boravku u prirodi često je susretao stada ovaca pa se pitao, kako bi ono izgledalo iz vazduha. 

Kaže kako stado nije bilo lako snimiti, odnosno pretpostaviti njihov smer kretanja.

"Morao sam da budem kreativan kada je u pitanju njihovo kretanje jer ih lako možeš izgubiti iz vida. One odu u jednom pravcu, a ti pretpostaviš da će u drugom", priča i pojašnjava kako je stoga većinu scena snimio sa fiksnog položaja kamere. Svaki ubrzani snimak, timelapse, prikazuje između četiri do sedam minuta kretanja životinja. 

Ovaj skromni fotograf kaže kako nije očekivao takvu reakciju na fejsbuku pa da je previše star da bi bio popularan na društvenim mrežama. 

Patel često putuje širom Izraela dokumentujući poljoprivredne poslove i staru arhitekturu gradskih sredina pomoću drona. 

Pogledajte stado ovaca u ovom jedinstvenom videu: 

Aerial Sheep Herding in Yokneam from Colossal on Vimeo.


Tagovi

Snimak dronom Video stada Dron Stado ovaca Lior Patel Timelapse Izrael


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.