Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gori Amazon
  • 23.08.2019. 08:00

Stravični požari širom Amazona - dim se vidi čak iz svemira

Najveća prašuma na svetu, Amazon, vitalno je skladište ugljenika koje usporava tempo globalnog zagrevanja. U njoj živi oko tri miliona vrsta biljaka i životinja i milion domorodaca.

Foto: Pixabay/Ylvers
  • 417
  • 19
  • 0

Brazilska prašuma u Amazonu ove godine zabeležila je rekordan broj požara, pokazuju novi podaci svemirskih agencija. Nacionalni institut za svemirska istraživanja (Inpe) objavio je da njegovi satelitski podaci pokazuju 84% veći broj požara u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

To je objavljeno nedelju dana nakon što je predsednik Žair Bolsonaro smenio šefa agencije zbog podataka o krčenju šuma.

Najveća prašuma na svetu, Amazon, vitalno je skladište ugljenika koje usporava tempo globalnog zagrevanja. U njoj živi oko tri miliona vrsta biljaka i životinja i milion domorodaca.

Od dima ne vidi se Sao Paulo

Konzervativci optužuju Bolsonara za stanje u Amazonu, rekavši da je ohrabrio drvoseče i poljoprivrednike da iskrče šumu, a naučnici kažu da je prašuma pretrpela gubitke ubrzano otkad je preuzeo dužnost u januaru. U međuvremenu, američka svemirska agencija, NASA, saopštila je kako je ove godine ukupna požarna aktivnost u amazonskom slivu bila nešto ispod proseka, objavio je BBC.

Agencija je navela da se, iako je aktivnost požara porasla u Amazonasu i Rondoniji, smanjila u državama Mato Groso i Para.

Gusti dim koji je nastao zbog požara nadvio se u ponedeljak nad Sao Paulom gde je usred dana oko sat vremena vladala potpuna tama. To se dogodilo pošto je snažan vetar 'doneo' dim iz država Amazonas i Rondonije, od Sao Paula udaljenih više od 2.700 kilometara. Neki meteorolozi kažu da je dim dolazio od velikih požara koji su goreli u Paragvaju, koji je mnogo bliži gradu, a ne regije Amazonije.

Ilegalno se krče šume za uzgoj stoke?

Razorni požari često se javljaju u sušnoj sezoni u Brazilu, ali takođe se i namerno podmeću u naporima da se ilegalno krči šuma za uzgoj stoke.
Inpe je objavila da je od januara do avgusta zabeleženo više od 74.000 požara. Objavili su i da je od četvrtka evidentirano više od 9.500 šumskih požara, većinom u regiji Amazon. Satelitski snimci pokazali su najseverniju brazilsku državu, Roraimu, prekrivenu tamnim dimom dok je susedna Amazonas proglasila vanredno stanje.

Inpe je objavila da broj požara nije u skladu sa onima koji se uobičajeno prijavljuju tokom sušne sezone. 

U protekloj deceniji prethodne vlade uspele su da smanje krčenje šuma delovanjem saveznih agencija i sistemom novčanih kazni. Međutim, Bolsonaro i njegovi ministri kritikovali su kazne i nadzirali pad oduzimanja drvne građe.

Rikardo Melo, rukovodilac Amazonskog programa Svetskog fonda za prirodu (WWF), rekao je da su požari "posledica porasta krčenja šuma koji se vidi u najnovijim podacima", objavio je BBC.


Izvori

BBC


Tagovi

Amazon Požar Katastrofa Žair Bolsonaro Rikardo Melo


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D