• Bezbednost hrane
  • 04.06.2019. 18:00

Stroža kontrola upotrebe pesticida: Uskoro obuka za poljoprivrednike

Profesionalni korisnici, a to su svi oni koji dolaze u kontakt i koriste sredstva za zaštitu bilja, uskoro će morati da prođu obuke i dobiju sertifikat za kupovinu i korišćenje pesticida.

Foto: Bigstockphoto/vrstudio
  • 1.128
  • 55
  • 0

Poljoprivrednici će morati da prođu obuku i dobiju sertifikat za kupovinu i upotrebu sredstava za zaštitu bilja. Taj dokument će se izrađivati u kovnici novca, a ministar poljoprivrede će lično odobravati dodelu sertifikata.

U Upravi za zaštitu bilja, objašnjavaju da će svi proizvođači biti upućeni na obuke, a budući da u Srbiji postoji veliki broj malih poljoprivrednih gazdinstava ovo će biti proces koji zahteva vreme.

Iako su izmene zakona koji reguliše ovu oblast usvojene u martu mesecu, primena je odložena na 1. januar 2022. godine. Ističu da je to izuzetno složen posao, jer moraju da budu obuhvaćeni svi koji dolaze u kontakt sa sredstvima za zaštitu bilja. Na taj način prilagođavamo se evropskoj Direktivi o održivoj primeni pesticida koje su usvojile sve države članice, prenosi Politika. 

Edukacija neće biti besplatna 

Na obukama, koje će biti potpuno prilagođene poljoprivrednicima, oni će dobiti informacije kako da postupaju sa sredstvima za zaštitu bilja, da ne bi došlo do ugrožavanja životne sredine, vodotokova i ljudi. Edukacija će biti primerena poslovima kojima se poljoprivrednici bave, a kako Politika prenosi neće biti besplatna. Cena obuke za profesionalne korisnike biće određena Zakonom o taksama.

Dnevni list dalje prenosi da će sve pomenute ​mere, kada budu zaživele, ići u korist potrošačima, koji često sumnjaju da se hrana koju kupuju u radnjama i na pijacama ne kontroliše dovoljno ili da sadrži ostatke pesticida preko dozvoljenih granica.

"Preparate za zaštitu bilja u poljoprivrednim apotekama moći će da kupuju samo oni koji imaju sertifikat", napominju u Upravi. Dalje ističu da će uređaji koji se koriste pri upotrebi pesticida morati da budu periodično kontrolisani pri poljoprivrednim stanicama.

Bolji uvid u potrošnju sredstava za zaštitu bilja 

U ministarstvu poljoprivrede kažu da će Srbija na ovaj način imati bolji uvid koliko se sredstva za zaštitu bilja stvarno koriste.

"Znamo kolike su količine koje se uvoze, ali ovo je način da imamo podatak koliko se ta sredstva realno utroše. Da vidimo koje su to aktivne materije koje se najviše koriste, u kojim kulturama i protiv kojih štetnih organizama. Svake godine se radi monitoring ostataka sredstava za zaštitu bilja. Ovi podaci biće korisni, jer ćemo znati na koje kulture da najviše obratimo pažnju," kažu u Upravi za zaštitu bilja.

Bezbednija hrana - veća zarada

Podsećamo kao što smo već pisali o ovoj temi bilo je reči i na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Naime o problemu bezbednosti hrane govorila je i zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Mateja Norčić Štamcar. Ona je tada rekla da Srbija izvozi 2/3 svojih proizvoda na tržište EU i CEFTE.

"Evropska unija veliku pažnju posvećuje zaštiti životne sredine kao i zaštiti i prevenciji zdravlja svojih ljudi. U prevenciji bolesti veoma je bitna i proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane tzv. food safety. Što hrana bude bezbednija vaši poljoprivrednici će imati veće blagostanje. Sigurno i veći prihod od 1,3 milijarde evra koliko ste prošle godine izvezli na tržište Evropske unije", rekla je Norčić Štacmar. 

Do 2021. obuka svih poljoprivrednika o upotrebi pesticida

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je na Poljoprivrednom sajmu rekao da je u martu mesecu promenjen Zakon o zaštiti bilja i tada je predviđena i sertifikacija poljoprivrednih gazdinstava u vezi sa upotrebom zaštitnih sredstava.

"Do 2021. ćemo obučiti sve poljoprivrednike koji će dobiti sertifikate. Potom će u poljoprivrednim apotekama oni moći da dobiju pesticida koliko im je stvarno potrebno", rekao je Nedimović.


Izvori

Politika


Tagovi

Pesticidi Upotreba pesticida Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović Mateja Norčić Štamcar


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.