• Pomor ptica
  • 15.08.2019. 13:00
  • Pomoravski okrug, Paraćin

Struja ubila jato belih roda kod Paraćina

Celo jato roda i druge ptice stradale su od udara struje kod Paraćina. Dalekovod prolazi kroz plodna polja doline Velike Morave, a u neposrednoj okolini nalaze se gradska deponija i brojne bare nastale vađenjem peska i šljunka.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
  • 394
  • 23
  • 0

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u utorak, 13. avgusta izašli su na teren nakon poziva više zabrinutih građana iz sela Potočac kod Paraćina. Građani su se požalili na česte prekide u snabdevanju električnom energijom za koje su od lokalne elektrodistribucije saznali da potiču od masovnog stradanja ptica na srednjenaponskom dalekovodu koji se proteže duž toka Velike Morave.

Dalekovod prolazi kroz plodna polja doline Velike Morave, a u neposrednoj okolini nalaze se gradska deponija i brojne bare nastale vađenjem peska i šljunka.

Ptice u svojevrsnoj ekološkoj zamci

Kako je pomenuto Društvo saopštilo ispod 13 pregledanih dalekovodnih stubova pronađeno je 40 nastradalih ptica. Zapanjeni ornitolozi izbrojali su čak 28 mrtvih belih roda, kao i devet gavranova, jednog mišara, jednu sivu vranu i jednog čvorka. Nađena je i jedna preživela, ali ozbiljno povređena bela roda koja je tokom dana zbrinuta u Beo Zoo Vrtu.

"Zastarašujući prizor ptica sa sprženim nogama i perjem jasno je ukazivao na to da su ptice stradale usled strujnog udara. Dok smo prebrojavali ptice nismo se nadali da ćemo se suočiti sa činjenicom da je na toj lokaciji stradalo čitavo jato belih roda," rekao je Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

On je dodao da zabrinjava i to što se ptice na toj lokaciji nalaze u svojevrsnoj ekološkoj zamci. Bele rode koriste dolinu Velike Morave kao selidbeni koridor a deponiju koja se nalazi u blizini dalekovoda kao izvor hrane. Kobni stubovi dalekovoda kako je dalje rekao se nalaze između ove dve važne tačke i pticama deluju kao dobro mesto za odmor.

Potrebna hitna izolacija stubova i žica srednjenaponskih dalekovoda

O slučaju je obavešten Zavod za zaštitu prirode Srbije i Inspekcija za zaštitu životne sredine opštine Paraćin koja je organizovala prikupljanje leševa.

Prema dostupnim podacima, ovaj slučaj je do sada najdrastičnije stradanje ptica od takozvane elektrokucije u Srbiji.

Širom sveta decenijama unazad vrše se istraživanja i primenjuju tehničko-tehnološka rešenja za ublažavanje i zaustavljanje ovakvih pomora ptica. U Srbiji su prva istraživanja započeta tek prošle godine i to na malom uzroku u južnom i srednjem Banatu.

Višemesečni monitoring ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ukazao je na potrebu za hitnom izolacijom stubova i žica srednjenaponskih dalekovoda, što bi bila nova praksa u zaštiti električne mreže i zaštiti faune ptica.


Foto prilog


Izvori

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Tagovi

Pomor ptica Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Dalekovod Struja Slobodan Knežević


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pamukova sovica (Helicoverpa armigera) je izuzetno polifagna vrsta koja se hrani na oko 250 različitih vrsta biljaka. Kod nas je poznata je kao velika štetočina kukuruza i paprike, a u odsustvu domaćina razvija se i na korovskim vrstama, ko... Više [+]