Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 15.09.2022. 12:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Subotički ratari: Prete nam zbog neizmirene obaveze odvodnjavanja

Ratari severnobačkog grada već nedeljama unazad pregovaraju sa nadležnima o otpisivanju duga za odvodnjavanje, pomoći u mlekarskom sektoru i proglašenju elementarne nepogode suša, koja je uzrokovala sve ostalo.

Foto: YouTube/SUBOTICAcom
  • 324
  • 155
  • 0

Subotički ratari tražili su otpisivanje duga za odvodnjavanje zbog ovoletnje suše u pregovorima za Pokrajinskom Vladom i gradonačelnikom Subotice. Međutim kako kaže subotički ratar Antun Nađheđeši, dobili su pretnju od poreske uprave kako će u slučaju neizmirenja obaveze do 15. oktobra, dobiti zatezne kamate kojima bi inicijalni iznos porastao duplo, piše Hrvatska riječ.

"Sin, moja žena i ja smo platili ukupno 400.000 dinara raznih nameta, a to se samo plaća u Vojvodini. Neka ostane odvodnjavanje tamo gde se zaista mora odvoditi voda, ali ovde, pa zar vidite negde u blizini niskonaponsku mrežu kako bi se ova njiva mogla navodnjavati? Mi već imamo probleme sa postojećim kanalima koji su pročišćeni i prokopani dublje na nekih četiri metra", kaže Nađheđeši.

"Državi je najlakši uvoz"

Mladi proizvođač mleka iz severnobačkog grada Saša Komesarović ima 200 grla od čega je 110 muznih krava. Kaže da je kukuruz u katastrofalnom stanju, što stočarstvo najviše pogađa jer je u mlekarstvu žuto zrno osnova ishrane.

"Ove godine ga nema dovoljno ni za silažu, a pričamo i o aflatoksinima, što se odražava katastrofalno na mleko. Kao što svi znaju, ako nema krava, nema ni teladi, a bez teladi nema ni tova. Banke nas stiskaju, a naš jedini izvor razduženja sa bankama je prodaja stoke. Trenutno će biti mesa, a posle kada se ona rasproda, krenuće uvoz mesa upitnog kvaliteta iz inostranstva. Država ne rešava problem u svom dvorištu nego im je najlakši uvoz", kaže Komesarović.

Subotički ratari: Ako se ništa ne preduzme, vraćamo se na ulice

Miroslav Matković ispred subotičkih ratara naglasio kako već mesec dana čekaju neku reakciju i pomoć gradske uprave, ali vide kako se ništa ne preduzima, te su ponovno na početku.

"Ako se ne reši ništa, bićemo primorani vratiti traktore na ulice pa ćemo videti što ćemo dalje. Mi drugi izlaz nemamo. U kontaktu smo sa Inicijativom poljoprivrednika koji su izišli na području cele Vojvodine, odlučivaćemo o tome kako izlaziti na ulice, svi skupa ili po gradovima. Najgore smo pogođeni mi na severu, ali svako ima neko svoje viđenje. Po evropskom izveštaju, severna Srbija je najviše pogođena sušom", zaključuje Matković.


Tagovi

Odvodnjavanje Subotički ratari Miroslav Matković Saša Komesarović Nestašica mleka Antun Nađheđeši Protest


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...