Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 20.08.2019. 12:30

Sunčano i toplo, na planinama od četvrtka moguća kiša

U Srbiji se do 28. avgusta očekuje sunčano i toplo vreme sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 30 do 35°C. Od četvrtka u brdsko-planinskim predelima moguća pojava pljuskova.

Foto: Julijana El Omari
  • 90
  • 3
  • 0

U Srbiji se do 28. avgusta očekuje sunčano i toplo vreme sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 30 do 35°C.

Od četvrtka 22. avgusta do kraja perioda se uz lokalni razvoj oblačnosti prognozira ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u brdsko-planinskim predelima.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima zapadne i istočne Srbije umerena do jaka suša, dok će u delovima južne Srbije biti umerena suša.

Uočeni simptomi pegavosti lista šećerne repe

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost insekata. Pregledom zasada jabuke registrovano je prisustvo jaja jabukinog smotavca. U toku je polaganje jaja i piljenje larvi treće generacije ove štetočine.

U zasadima kruške prisutni su svi razvojni stadijumi kruškine buve kod koje se odvija piljenje larvi pete letnje generacije.

Kod ratarskih kultura u usevima krompira svakodnevno se registruju ulovi krompirovog moljca kod koga je u toku preklapanje treće i četvrte generacije. U pogledu biljnih bolesti vremenski uslovi pogoduju razvoju i širenju prouzrokovača pepelnice vinove loze i sive truleži.

Kod ratarskih kultura u usevima šećerne repe uočeni su simptomi pegavosti lista šećerne repe. Pege su prisutne kako na starijim, tako i na mlađim listovima.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Avgust Kruškina buva Krompirov moljac Pegavost lista šećerne repe


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.