Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Degradacija zemljišta
  • 17.06.2022. 15:00

Suša i dezertifikacija bi do 2050. mogle da pogode tri četvrtine svetske populacije

Nestašica hrane i vode, kao i šumski požari uzrokovani teškom sušom, pojačali su se poslednjih godina. Budućnost sveta je neizvesna, rekao je izvršni sekretar UNCCD-a Ibrahim Tiav.

Foto: Depositphoto/x-tvcd.web.de
  • 74
  • 3
  • 0

Kako bi upozorili stanovništvo na sve veći problem degradacije zemljišta, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1995. godine proglasila 17. jun Svetskim danom borbe protiv dezertifikacije i suše, kada je predstavljena i Konvencija UN-a za njihovo suzbijanje u najpogođenijim zemljama.

Španija je domaćin 2022

Ove godine svetsko obeležavanje Dana borbe protiv dezertifikacije i suše održava se u Madridu, u zemlji koja se sa tom pojavom bori već godinama. Tamošnja Vlada prednjači u rešavanju ovih pitanja i ima najbolju praksu za razmenu.

Teresa Ribera Rodríguez, potpredsednica Vlade Španije i ministarka za ekološku tranziciju i demografske izazove, izjavila je da suša nije samo odsustvo kiše.

"Često je podstaknuta degradacijom zemljišta i klimatskim promenama".

Napomenula je da samo zajedno možemo savladati razorne posledice na ljude i prirodu širom sveta i početi se pripremati sada da zaštitimo našu budućnost.

Pretnja planeti Zemlji

Dezertifikacija (opustinjavanje), degradacija zemljišta i suša postali su ozbiljna pretnja celokupnom životu na planeti Zemlji. Ljudske zajednice ostaju bez osnovnih uslov za život. Hrana, voda, finansijski izvori i životni prostor nestaju pred ovim pojavama.

Mnoga su zemljišta već degradirana (Foto: Depositphotos/alfribeiro)

Od 2000. godine njihova učestalost i jačina povećala se za 29 odsto. Do 2050. godine mogle bi da pogode tri četvrtine svetske populacije.

"Nestašica hrane i vode, kao i šumski požari uzrokovani teškom sušom, pojačali su se poslednjih godina", rekao je izvršni sekretar UNCCD-a Ibrahim Tiav, dodajući da sve to ukazuje na neizvesnu budućnost sveta.

Srbija na petom mestu po riziku od suše na globalnom nivou

U prošlom veku zbog nje je više od 10 miliona ljudi izgubilo život, a ekonomska šteta širom sveta iznosila je nekoliko desetina milijardi dolara. Na Afriku otpada samo 44 odsto ovih pojava, a najviše je pogođena podsaharska Afrika.

Evropa je u 20. veku imala 45 velikih suša koje su zadesile milione ljudi i nanele štetu veću od 27,8 milijardi dolara ekonomskog gubitka. Tada su nastradale Španija, Portugalija, južni deo Francuske, deo Nemačke, zemlje Balkana, Grčka, Bugarska.

Ali, najviše ih je bilo u Aziji. Područje Avganistana, Pakistana, Iraka, Irana i drugih zemalja u regionu je izloženo dramatičnim sušama.


Tagovi

Dezertifikacija Suša Svetski dan Degradacija zemljišta


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.