Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište krompira
  • 22.07.2023. 18:00

Suša i uvoz diktiraju cene krompira u Evropi

Nepovoljni vremenski uslovi su prošle godine loše uticali na prinos, a nastavili su se i ove godine. Kakve su cene na EU tržištu, odakle se najviše uvozi?

Foto: Depositphoto/ridofranz
  • 139
  • 11
  • 0

Nepovoljne vremenske prilike su usijale tržište krompira još od prošle godine. Njihov uticaj se nastavlja i u 2023. Na evropskom tržištu vlada velika potražnja i visoke cene.

Nije bilo zaliha

Visoke temperature i suša su smanjile prošlogodišnje prinose, a 2023. su Evropu zahvatile dugotrajne kiše, poplave, a zatim suša i jako nevreme. Kada je u pitanju rani konzumni krompir proizvodnja je mogla podmiriti potražnju. Uglavnom se radilo o količinama koje pristižu iz Holandije, Italije, Francuske i Španije. U Nemačkoj je deo potražnje namiren iz domaće proizvodnje, dok je deo uvezen. Cene malih pakovanja na tržištu su ostale dosta visoke - 2,5 evra/kg.

Zbog vremena kasni i vađenje krtola koje su ostale sitne, jer već na temperaturi od 28ºC prestaju rasti. Veliki je jaz između stare i nove berbe. Postoji potražnja, ali ne i ponuda. Od početka godine cena kropmira je pala za 18,40 odsto na 23,50 evra/100 kg.

Prosečna cena na francuskom tržištu je 1,77 evra/kg i kreće se u zavisnosti od lokacije od 0,80 do 3 evra/kg. Otkupna cena u italijanskoj regiji Emilija Romanja je već duže stabilna na 0,50 centi/kg.

Raste uvoz

EU je jedan od najvećih uvoznika krompira u svetu sa godišnjim uvozom iz zemalja koje nisu članice EU, u rasponu od 280.000 do 380.000 tona, a najviše je skoncentrisan na mladi i kasni krompir. U 2019. godini je dostigao svoj istorijski maksimum od 480.000 tona. Očekuje se da će ove godine porasti. East Fruit izveštva da će izvoz iz Egipta dostići trogodišnji maksimum. Povećan interes evropskih uvoznika za njihove proizvode je povezan kako sa niskom proizvodnjom u EU, tako i sa ekonomskom situacijom u Egiptu.

Ova država je već izvezla 211.000 tona krompira u EU u prva četiri meseca tekuće godine, što je najveća količina od 2021. i skoro jednaka 2020. Egipat i Izrael zajedno čine između 88 i 96 odsto ukupnog uvoza iz zemalja koje nisu članice EU.

Izraelski izvoz u EU je prošle godine dostigao rekordnih 140.000 tona, ali je i dalje bio mnogo niži od egipatskog. U 2022. godine uvezeno je 11.000 t krompira iz Maroka, 7.800 t iz Švajcarske i 1.700 t iz Bosne i Hercegovine. Ukupne pošiljke iz drugih zemalja bile su manje od hiljadu tona.


Tagovi

Izvoz krompira Tržište kompira Uvoz krompira Proizvodnja krompira Egipatski krompir Cena krompira


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.