Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toksin
  • 17.05.2024. 10:30

Švajcarci otkrili alternaria toksin u mlevenoj paprici iz Srbije

Nepravilnost je uočena tokom zvanične kontrole tržišta, uz oznaku potencijalnog rizika po zdravlje potrošača.

Foto: Depositphotos/oilslo (Ilustracija)
  • 107
  • 7
  • 0

U mlevenoj paprici poreklom iz Srbije koja je izvezena u Švajcarsku, pronađen je visok nivo alternaria toksina. Ovo je objavio je Evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF), uz oznaku potencijalnog rizika po zdravlje potrošača.

Visok nivo alternaria toksina tenuazonske kiseline pronađen je prilikom zvanične kontrole tržišta u Švajcarskoj. Maksimalno dozvoljen nivo u mlevenoj paprici je 10.000 µg/kg (mikrograma po kilogramu). U datom uzorku paprike iz Srbije otkriveno je 15.102 µg/kg, što je značajno više od dozvoljene količine.

Kako su iz Ministarstva poljoprivrede rekli Tanjugu, sporna paprika je izvezena ispravna i to pre isteka roka trajanja. Na sajtu RASFF nema podataka o preduzetim merama u vezi sa ovim slučajem. 

Nemačka povukla vrganje iz Srbije - pronađen pesticid hlorpirifos

Inače, alternaria toksin predstavlja sekundarni metabolit plesni roda Alternaria, navodi se u radu "Mikotoksini u lancu ishrane - analiza rizika i značaj za javno zdravstvo" (autori Dragan Milićević, Jelena Nedeljković-Trailović, Zoran Mašić). Njegovo prisustvo najčešće je utvrđeno u voću i povrću, ali podaci o zastupljenosti i koncentraciji u žitaricama su nedovoljni. Kada je reč o posledicama, alternaria toksini mogu imati citotoksične, fetotoksične i/ili teratogene efekte.


Tagovi

Mlevena paprika Alternaria toksin Švajcarska Mikotoksini Posledice Potencijalni rizik


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!