Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nafta
  • 07.02.2022. 10:30

Sve skuplja nafta - traži se intervencija države

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović ukazuje na to da dok god sirova nafta poskupljuje, to će se odražavati i na cene na benzinskim pumpama.

Foto: Depositphotos/aleks_kend
  • 390
  • 201
  • 0

Nafta je na svetskim berzama sve skuplja. Barel je "dogurao" do 93 dolara, i još će poskupeti - pokazuju prognoze. To se brzo preslikava i na cene na pumpama. U Srbiji litar benzina sada košta do 170 dinara, dok za kvalitetniji dizel treba dati i 187 dinara. I tečni naftni gas za automobile već je dostigao sto dinara. Najviše negoduju oni kojima posao zavisi od automobila, ističe RTS.

Vozači ističu da razumeju računicu države, ali da se mora obratiti pažnja i na njihove uslove rada i da je pitanje dokle će moći da podnesu visoke cene goriva.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović ukazuje na to da dok god sirova nafta poskupljuje, to će se odražavati i na cene na benzinskim pumpama.

"Taj uticaj može da ublaži jedino država snižavanjem dažbina koje naplaćuje na derivate", podseća Mićović.

Novi protest 10. februara - za nižu cenu đubriva, regresiran dizel i veće subvencije po hektaru

U Organizaciji zemalja izvoznika nafte (OPEK) smatraju da je nagli skok cene crnog zlata direktna posledica napetosti između Rusije i Sjedinjnih Američkih Država oko Ukrajine. Zemlje izvoznice ne odstupaju od dogovorenih kvota o povećanju proizvodnje.

Ponuda ne može da pokrije povećanu potražnju, a prognoze ukazuju da bi cena barela brzo mogla da skoči i na 100 dolara.

Kako dalje pišu Večernje novosti, u Crnoj Gori država svake dve sedmice utvrđuje maksimalno dozvoljene cene goriva i od utorka je litar benzina poskupeo za oko šest dinara, jer je njegova cena povećana sa 1,45 na 1,50 evra - kaže Mićović za ovaj medij.

"Dizel košta oko osam dinara više, korigovan je sa 1,32 na 1,39 evra. U Makedoniji je cena goriva, takođe, pod kontrolom države. U poslednje četiri nedelje, benzin i dizel skuplji su za četiri dinara, ili nešto više od dva dinara po litru."


Tagovi

Nafta Skok cena Pumpe Tomislav Mićović Dizel OPEK


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...