Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodnost zemlje
  • 04.02.2023. 15:00

Tečna glina, biougalj i larve muva za veću plodnost zemljišta

Suša, vremenske prilike i ljudske aktivnosti smanjuju plodnost zemljišta. Stoga treba tražiti nova rešenja.

Foto: Depositphotos/TaraPatta/Facebook/Desert Control
  • 100
  • 9
  • 0

Ekstremne vremenske prilike i ljudske aktivnosti sve više uništavaju zemljište. Brojni istraživači i naučnici rade na različitim tehnikama poboljšanja.

Dugo vremena se mislio da manja obrada i setva van sezone doprinose očuvanju, ali se to pokazalo neadekvatnim u uslovima suše, poplave i ekstremnih temperatura. Sve izraženija erozija smanjuje plodnost što može dovesti do 10 odsto gubitaka u svetskoj proizvodnji useva do 2050. godine, prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.

Za nastale probleme stvoreno je mnogo inovativnih rešenja koja mogu dopuniti tradicionalne načine. Mnoge kompanije već rade na nehemijskim načinima dodavanja hranljivih sastojaka usevima kao što su mikrobi. Proizvodi koji imaju za cilj regeneraciju poljoprivrednog zemljišta idu dalje. Nova rešenja osim što obezbeđuju hraniva, poboljšavaju vodni kapacitet zemljišta te imaju sposobnost da umanjuju potrebne količine đubriva, izveštava Reuters

Tečna glina u pustinjskom pesku

U kalifornijsku pustinju ubrizgava se tečna glina kako bi vezala vlagu. 

Dakle, norveška kompanija "Desert Control" je potrošila 18 godina i 25 miliona dolara razvijajući tečnu glinu za jačanje zemljišta i vezanje hraniva i vode. Podaci iz prošle godine su pokazali da glavica rimske salate bila veća od 21 do 53 odsto u odnosu na netretirano zemljište.

Biljni ugalj za plodnije zemljište

U stakleniku, u Novoj Škotskoj, kanadska naučnica Viki Levesku dodaje biougalj kako bi pomogla jabukama da bolje rastu. Biougalj je veštačko sredstvo stvoreno po uzoru na izuzetno plodne delove amazonske prašume zvane "Dark Earths" koje su nastale tokom vremena kao nusprodukt razlaganja, raspadanja životinja i stajnjaka.

Stvoreno sredstvo deluje na jačanju zemljišta, veže karbon i ponaša se kao sunđer za vodu. Levesque je svoje istraživanje započela 2012. godine. Tretirano glineno zemljište emituje drastično manje azotnog oksida, pogodujući atmosferi i zadržavajući više ugljenika u zemlji gde može podstaknuti rast biljaka. Neke vrste biouglja povećale su prinose paradajza u stakleniku i slatke paprike za 32 odsto odnosno 54 odsto, a potrošeno je manje đubriva.

Đubrivo od larve muve

Malezijska kompanija stvorila je "Soil conditioner" od izmeta i ljuske larve crne vojničke muve, koji je u istraživanjima doveo do povećanja organske materije od 12 odsto. 

Kompanija je od 2015. počela prodaju i mesečno u proseku distribuiraju 200 t. Poljoprivrednici ovo vredno đubrivo koje podstiče od larvi primenjuju za lisnato povrće, krastavce i voće. Količine su za sada premale da bi zainteresovale svetsko tržište.


Tagovi

Plodnost zemljišta Uništavanje zemljišta Biougalj Tečna glina Larve crnog vojnika Dark Earths


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.