Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Timac Agro
  • 26.09.2023. 13:30

Timac Agro Balkans je predstavio dva mineralna đubriva

Različita po svojim specifičnostima ova dva đubriva bi trebalo da odgovore na zahteve proizvodnje prvenstveno zrnastih kultura.

Foto: Timac Agro Balkans
  • 1.499
  • 129
  • 0

U cilju prilagođavanja zemljištima i gajenim kulturama kao i potrebama poljoprivrednih proizvođača, kompanija Timac Agro Balkans za sezonu 2023./24. predstavlja dva đubriva - Eurofertil TOP 34 i Hyper TOP PHOS.

Različita po svojim specifičnostima, ova dva đubriva bi trebalo da odgovore na zahteve proizvodnje prvenstveno zrnastih kultura, ali i ostalih kultura ukoliko se ukaže potreba za navedenim đubrivima. Različite specifičnosti su projektovane i izabrane sa ciljem da u različitim proizvodnim uslovima đubriva daju dobre rezultate u smislu visine prinosa i kvaliteta.

Eurofertil TOP 34

Eurofertil TOP 34 NPK je kompleksno mineralno đubrivo sa naglašenim sadržajem fosfora i izbalansiranim sadržajem kalijuma i ostalih elemenata. Od posebnih dodataka sadrži "TOP PHOS" i "PHYSIO +".

"Usevi đubreni Eurofertilom TOP 34 imaju veoma dug period korišćenja hraniva iz đubriva - tokom cele vegetacije. To je naročito važno za ozime kulture - pšenicu, uljanu repicu i kulture sa dugim vegetacionim periodom. Takođe, prilikom zaoravanja Eurofertila TOP 34 za prolećne kulture, kao što su kukuruz, šećerna repa, suncokret i soja, stepen iskorišćenja đubriva ostaje maksimalan bez obzira na vreme koje prođe od momenta unošenja đubriva u zemljište do momenta kada biljke krenu sa intenzivnim usvajanjem hraniva", rekao je produkt menadžer firme Timac Agro Balkans Željko Jakovljević.

Podjednako dobri rezultati primene Eurofertila TOP 34 postižu se kako u ratarskim tako i u povrtarskim i voćarsko-vinogradarskim kulturama Ovo đubrivo omogućava dobar početni porast useva i formiranje snažnih biljaka koje daju visoke i stabilne prinose. Primenjuje se po celoj površini tokom predsetvene pripreme, u redove sa setvom ili u zaoravanju. Količina primene je od 200 do 400 kg/ha.

TOP-PHOS

TOP-PHOS predstavlja vodotopiv i biljkama lakopristupačan fosfor, koji je zaštićen od vezivanja i blokada u zemljištu u veoma dugom vremenskom periodu i bez obzira na tip zemljišta. Fosfati u TOP-PHOS obliku ostaju u zemljištu zaštićeni od blokade sve do trenutka kada im se korenov sistem biljke približi i kada se, pod dejstvom korenskih izlučevina, fosfor oslobađa i biljka ga usvaja.

TOP PHOS obezbeđuje maksimalnu dostupnost fosfora biljkama i najbolje iskorišćenje od strane gajenog useva. Takođe ova specifičnost omogućava najduže trajanje fosfora u zemljištu u zaštićenom i lakopristupačnom obliku.

PHYSIO +

PHYSIO + specifičan je organski biostimulativni kompleks koji utiče na stimulaciju rasta korena i pojačano usvajanje fosfora, kalijuma, kalcijuma i drugih elemenata iz đubriva i zemljišta od strane biljaka. Stimulacijom rasta korena, biljka stvara veću površinu korena čime prožima veću zapreminu zemljišta, što omogućava bolje usvajanje vode i mineralnih hraniva.

Ova specifičnost povećava sposobnost biljaka da u početnim fazama rasta i razvoja prebrode stresne uslove (suša, niske temperature, temperaturna kolebanja) i na taj način ubrzava njihov porast.

Sastav:

  • 5 % - ukupni N;
  • 19 % - P2O5;
  • 10 % - K2O;
  • 19 % - SO3.

Hyper TOP PHOS P 20

"Hyper TOP PHOS P 20" je kompleksno mineralno đubrivo sa naglašenim sadržajem fosfora i sumpora. Namenjeno je prvenstveno pšenici, uljanoj repici, kukuruzu, suncokretu i soji. Visok sadržaj fosfora i sumpora su važni kao preduslov za visok prinos zrnastih kultura. Ovo đubrivo je specifično po tome što se njegovom primenom stimuliše i intenzivira simbioza korena biljaka i gljiva koja se zove mikoriza.

"Zahvaljujući mikorizi, odnosno zajedničkom delovanju korena biljaka i gljiva koje se naseljavaju na koren, mnogo se bolje usvajaju mineralni elementi iz zemljišta. Biljke gljivama obezbeđuju hranljive organske materije a gljive pojačano usvajaju mineralne materije iz okruženja i sprovode ih do korena biljaka", rekao je Jakovljević i dodao da na taj način zahvaljujući mikorizi gajene biljke dobijaju više mineralnih hraniva iz zemljišta i đubriva, što utiče na visinu i kvalitet roda.

Hyper TOP PHOS P 20 sadrži dve specifičnosti - "Mycoboost" i "TOP-PHOS". Zahvaljujući Mycoboost tehnologiji, "Hyper TOP PHOS" omogućava biljkama da pored hraniva iz đubriva značajno bolje koriste i mineralna hraniva iz zemljišta. Usevi đubreni "Hyper TOP PHOS-om P 20", imaju dobar početni porast, formiraju snažne biljke i donose stabilne i visoke prinose. Primenjuje se po celoj površini tokom predsetvene pripreme, u redove sa setvom ili u zaoravanju. Količina primene 200 do 400 kg/ha.

"Mycoboost" tehnologija

"Mycoboost" tehnologija stimuliše rast i razvoj mikoriznih gljiva u zemljištu koje su u simbiozi sa korenovim sistemom biljaka. Na taj način se značajno povećava površina korena koja usvaja mineralna hraniva. Ova tehnologija omogućava biljkama da uz pomoć mikorize koriste one oblike mineranih hraniva koje bez mikoriznih gljiva ne bi mogle da usvoje.

"Mycoboost" tehnologija omogućava pojačano usvajanje iz zemljišta prvenstveno P ali i drugih elemenata K, Mg, Ca i mikroelemenata B, Zn, Mn, Mo, Fe. 

Namenjena svim zrnastim kulturama

"Primenom Hyper TOP PHOS P 20 štitimo hraniva iz đubriva, obezbeđujemo hraniva koja su inače nedostupna biljkama i značajno povećavamo površinu i zapreminu korena", rekao je Jakovljević.

Sastav:

  • 20 % - P2O5; 
  • 24 % - SO3;
  • 19 % - CaO.

Za više dodatnih informacija kontaktirajte firmu Timac Agro Balkans na jedan od niže navedenih kontakata! 


Tagovi

Duofertil TOP 43 NPS Hyper TOP PHOS Timac Agro Balkans MPPA duo kompleks TOP - PHOS Hyper TOP PHOS P 20 Mycoboost tehnologija Nova đubriva


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner