Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepogode
  • 29.05.2023. 09:00

Topolski kraj pogođen gradom, moguće izlivanje vodotokova svuda u Srbiji

Kako upozorava RHMZ, do kraja ovog i početkom sledećeg meseca nastavlja se nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom.

Foto: Biljana Nenković (ilustracija)
  • 157
  • 33
  • 0

U subotu (27.5.) je nevreme zahvatilo veći deo teritorije Republike Srbije. Proglašena je vanredna situacija na delu teritorije opštine Požega u mesnim zajednicama Otanj, Jelen Do, Popratište, Tučkovo, Zaselje i Vranjani. Na teritorijima zahvaćenim vremenskim nepogodama, bilo je ukupno 29 intervencija crpljenja vode u Užicu, Čačku, Valjevu, Kragujevcu, Novom Sadu, Jagodini i Kraljevu, preneo je RTS.

Samo u selima kod Čačka, velika šteta pričinjena je i na putnoj infrastruktri, pa su pojedini zaseoci praktično odsečeni od sveta. Nevreme je uništilo i većinu poljoprivrednih zasada, malinjake i ostale voćnjake, prenosi RINA.

Stopostotna šteta

Ipak, opštinu Topolu je sa padavinama pao i grad koji je napravio veliku štetu na poljoprivrednim kulturtama, prenosi Toppress.

"Ovaj kraj kao da je jedino mesto gde svake godine u ovo vreme mora da bude grada, svuda bude ili ne bude ali ovde mora obavezno. Ponovo kao i prošle godine oštećena je jabuka, breskva i nektarina, oštećenja su takva da će se njihova prava problematika tek videti u danima i mesecima koji dolaze", naglašava za ovaj medij voćar Dejan Marković iz topolskog sela Bor i dodaje da je grad koji je padao, najviše oštetio selo Krćevac gde je na pojedinim lokalitetima šteta stopostotna.

Moguće nove poplave

Kako upozorava RHMZ, do kraja ovog i početkom sledećeg meseca nastavlja se nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom. Lokalno se očekuju vremenske nepogode: grad, jak i olujni vetar i velika količina padavina za kratko vreme, od 20 do 50 mm u zoni najintenzivnijih pljuskova, ponegde i više.

Na Dunavu kod h.s. Novi Sad i h.s. Smederevo, kao i na Savi kod h.s. Šabac vodostaji će se narednih dana kretati iznad granica redovne odbrane od poplava. Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Ljuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici i gornjem toku Zapadne Morave 29. maja vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su izlivanja.


Tagovi

Grad Nepogode Nevreme Veliike padavine Izlivanje vodotokova Šteta od grada Dejan Marković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.