Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fendt
  • 20.05.2024. 12:00

Traktor godine Fendt 728 privlači poglede na Poljoprivrednom sajmu

Ilija Prelić iz Inter Agrar-a je objasnio zbog čega je Fendt 728 vario odneo titulu traktora godine za 2023. godinu.

Foto: Đorđe Lalić
  • 524
  • 93
  • 0

Pobednički traktor godine - agilni i snažni Fendt-a 728 vario predstavila je kompanija Inter-Agrar na novosadskom Sajmu poljoprivrede. Ova mašina sedme generacije ima 303 konjske snage, a  jedna od bitnijih prednosti je mala potrošnja u poređenju sa drugima te kategorije.

Komercijalista iz Inter Agrara Ilija Prelić kaže da ovaj model krasi potpuno novi motor iz AGCO Power grupacije od 7,28 litara koji se nalazi na samo dva modela 726 i 728 koji je ujedno i najsnažniji u seriji.

"Model koji je izložen je u najboljoj - profi plus opremi, što znači da ima i navigaciju, sve moguće hidraulične elektroizvode, ugibljenje kabine, pneumatsko prednje ugibljenje mosta. Opremljen je i sa vario grip sistemom kojim se reguliše pritisak guma iz kabine", rekao je Prelić i dodao primer da kada je u transportu, gume mogu da se napumpaju na 2,3 bara.

Prelić objašnjava zašto je ovaj traktor - traktor godine

Kada radi u njivi, pritisak se spusti na jedan bar kako bi se povećala površina prijanjanja na zemlju, što dovodi i do manjeg sabijanja. 

Menjač sa posebnim sistemom

Inženjeri Fendt-a kao da su sve svoje ideje sklopili u jedan oklop, jer je i menjač sa posebnim sistemom. Postavljen je tako da reguliše posebno prednju, a posebno zadnju osovinu. Transmisija je u standardu vario, ali pored prednjeg mosta koji ima sopstveni sistem, postoji posebna pumpa za zadnji prenos snage.

"Pri skretanju, čim se točkovi zakrenu uključi se i prednja vuča. Pored toga što mu ova izvedba menjača daje veći ugao skretanja, to mu obezbeđuje i okretljivost, ali i univerzalnost, jer može da obavlja razne poslove. Od najtežih - oranja i podrivanja, pa da prskanja, špartanja, setve i drugih poslova gde je potreban agilniji traktor."

Presudila je okretljivost

Okretljivost je jedna od najbitnijih vrlina ovog traktora, a Prelić navodi da je baš to ono što ga odvaja od konkurencije.

"Jako je okretan, a to je zbog toga što je motor tako konstruisan da mu je karter sužen, pa točkovi mogu veći ugao da naprave", otkrio je naš sagovornik.

Okretljivost i mala potrošnja najveće vrline

Iako izloženi model nije opremljen pozadi sa izvodom za visoki protok hidraulike, može da se poruči i to. Prelić navodi da ne postoji mašina koju ne može da pokreće svojim elektromotorom.

Cena traktora u ovoj, najboljoj opremi je 292.000 evra + PDV.


Tagovi

Fendt Vario Ilija Prelić TotY Traktor godine Protok hidraulike


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner