Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor
  • 04.05.2020. 16:00
  • Pčinjski okrug, Golemo selo

Traktor koji se ne pali na ključ, sa lombardinijevim motorom obrađuje njive?

Dok je radio na nekoj od inovacija u Perici Stojanović iz Golemog sela, rodila se ideja da sam sebi napravi mini traktor koji bi koristio prilikom obrade zemlje. Tu ideju je u svojoj glavi pune dve godine razrađivao do detalja.

Foto: Gordana Nastić
  • 13.498
  • 651
  • 0

Kad god pređe prag svoje majstorske radionice u Golemom selu, koje se nalazi u Poljanici, udaljenoj dvadesetak kilometara od Vranja, Perica Stojanović, ne izlazi iz nje sve dok u njemu ima stvaralačke energije. Ona mu, međutim, nikada nije manjkala. I kao dečak stalno se igrao očevim alatom, a kako je vreme prolazilo sve više je otkrivao sebi šta sve njime može da uradi.

Kada je ojačao i postao pravi momčić, za njegove rukotvorne ruke, vrlo brzo se pročulo u selu, ali i okolini, pa su ljudi počeli sve češće da mu dovoze svoje motore na popravku. I pored toga što se vrlo mlad proslavio kao dobar majstor, on je stalno težio za novim saznanjima i zato se opredelio da završi srednju Tehničku školu u Vranju, gde je stekao nova stručna znanja.

Perica se još kao mlad proslavio kao dobar majstor

"Sve što sam tamo novo naučio odmah sam primenjivao u praksi. To mi je omogućilo da proširim svoju delatnost u radionici. I tako sam pored motora počeo da popravljam motokultivatore, motorne testere i sve druge mašine koje se koriste u poljoprivredi, a koje sam znao da popravim", kaže Perica.

Majstor na relaciji Vranje - Poljanica

Meštani iz 22 sela koliko ih ima u Poljanici, bili su presrećni što njihov kraj ima takvog majstora. Oni su činili sve da ga tamo zadrže i kada se preselio u Vranje, gde su njegovi roditelji napravili kuću. Međutim, i Perica se stalno vraćao, nastavio je tamo da obrađuje svoju zemlju i Poljančanima popravlja mašine. Ono što ne bi stigao da tamo popravi donosio je i u Vranje da dovrši i tako naizmenično.

Produžen rok konkursa za nabavku novog traktora

Perica se inače, zaposlio u jednoj od najpoznatijih automehaničarskih radnji, gde se vrlo brzo uklopio. Njegove kolege su bile prijatno iznenađene sa kakvom pažnjom prati rad, do tada njemu nepoznatih motora četvorotočkaša. Njegov istančan sluh pomogao mu je da istog trena nasluti o kakvom kvaru je reč, tako da je bez greške, sa velikom preciznošću počeo da popravlja kvarove od popularnog "juga" pa do kombija za transport.

..i tako je sam napravio svoj traktor

Dok je radio na nekoj od inovacija u njemu se rodila ideja da sam sebi napravi mini traktor koji bi koristio prilikom obrade zemlje. Tu ideju je u svojoj glavi pune dve godine razrađivao do detalja. Toliko je to dobro isplanirao da nije bilo potrebe da i jedan detalj nacrta na papiru. To nije uradio čak i onda kada je krenuo da sklapa mozaik traktora u svojoj radionici u Golemom selu. 

Ideju je razrađivao dve godine, dok mašinerija nije ugledala svetlost dana, ali i njive

"Imao sam odličnu ideju u glavi, a sve neophode delove za traktor pri ruci. Znao sam da ne može ništa da krene po zlu i da ću da napravim traktor koji će odlično da funkcioniše."

Frankenštajn traktor u Pericinoj 'ordinaciji'

I nije se prevario. Njegov mini traktor počeo je da dobija prve obrise kada je "lombardinijev" motor od 14 konjskih snaga, spojio sa četvorostepenim menjačem od "lade nive", diferencijalom od poljskog "fiata", točkovima od kardanske prikolice. Masku za traktor napravio je od limenih buradi, a neophodan ram od gvožđa koje mu je ostao kada je pravio metalnu ogradu. Napravio je i kočenje za svaki točak i ojačao ručnom kočnicom.

Njegov traktor ne pali se na ključ, nego potezom na kanap. Svoju mašinu opremio je i plugovima i kada je sve bilo gotovo odvezao se do svoje njive gde je povukao i prvu brazdu.

Svoj traktor opremio je plugovima i povukao prvu brazdu

"Mašina na traktoru je odlično podnela opterećenje prilikom oranja. Zadovoljan sam i dubinom brazde koju je sposoban da napravi. Odličan je i za vuču. Brzo se kreće i na putu, jer je deset puta lakši od fabričkog traktora", kaže ponosno Perica.

Pitaju za cenu, ali izum nije na prodaju

Kad god se Perica nađe sa svojim traktorom na njivi ili na nekom od mnogobrojnih puteva u poljaničkom kraju uvek izazove veliku pažnju prolaznika. Oni uvek zatraže od njega da zaustavi traktor kako bi ga bolje zagledali. Kada vide o kakvom malom remek delu je reč, oni odmah upitaju za cenu.

Perica im u startu stavi do znanja da traktor nije na prodaju. Međutim, oni najuporniji čak zamole da im napravi isti takav i da neće pitati za cenu. Sve ponude ovakve vrste Perica ljubazno odbije uz zagonetan smešak, rečima da je traktor napravio isključivo za svoju dušu.


Foto prilog


Tagovi

Kako Perica Stojanović Napraviti traktor Poljoprivredne mašine Majsor Traktor Lombardinijev motor Kardanska prikolica 14 konjskih snaga IMT 514


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]