Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 04.07.2022. 15:00

Turska zadržala ruski brod sa žitaricama - Ukrajina tvrdi da su ilegalno izvezene

Ukrajina je zatražila od Turske da zaustavi teretni brod pod ruskom zastavom Žibek Žoli koji prevozi žitarice iz luke Berđansk pod ruskom okupacijom.

Foto: Depositphotos/artiemedvedev (ilustracija)
  • 345
  • 47
  • 0

Turska je zadržala ruski teretni brod koji je navodno prevozio ukrajinske žitarice, rekao je 3. jula kijevski predstavnik u Turskoj Vasilj Bodnar, navodi APK Inform

"Imamo punu saradnju. Brod trenutno stoji na ulazu u luku. Sastanak istražnih tela odlučiće o njegovoj sudbini. Naš je zahtev prosleđen i nadamo se da će imovina biti zaplenjena, a svi koji su uključeni procesuirani", rekao je predstavnik.

Ranije je Ukrajina zatražila od Turske da zaustavi teretni brod pod ruskom zastavom Žibek Žoli koji prevozi žitarice iz luke Berđansk pod ruskom okupacijom. 

Ilegalni izvoz?

U pismu od 30. juna upućenom turskom ministarstvu pravde, ukrajinsko državno tužilaštvo je navelo da je Žibek Žoli bio umešan u "ilegalni izvoz ukrajinskih žitarica" iz Berđanska i krenuo u Karasu u Turskoj, sa 7 hiljada tona tereta.

U firmi KTZ Express sa centralom u Kazahstanu potvrdili su da je navedeni brod u njihovom vlasništvu, ali su istaknuli da ga je u najam uzela ruska firma Green Line, koja nije označena nikakvim sankcijama.

Istovremeno, Ukrajina, EU, SAD i druge zapadne države smišljaju načine kako osloboditi ukrajinske žitarice koje su se pre ruske invazije, u obimu od 90 odsto, izvozile preko morskih luka. Reč je od četiri do pet miliona tona takve robe svakog meseca. Bliski istok i afričke zemlje bili su glavni kupci. 

Skladišta su puna starih žitarica (Foto: Depositphotos/kiriak09)

Potencijalne rute

Sada su u igri druge rute kao što je izvoz železnicom, kamionima i rečnim lukama, a sve kako bi se omogućilo da pošiljke dođu do morskih luka evropskih zemalja, a onda idu do krajnjih odredišta, navodi Euractiv

Trenutno se najviše izvozi u luke Rumunije i Poljske, a potencijalna ruta također uključuje izvoz železnicom i kamionima u talijanske, hrvatske, slovenske, holandske i belgijske morske luke.

Kada je reč o železnici, postoji više problema. Uz različite mere granične kontrole i opštu nespremnost za ovako velike količine, postoji i razlika u širini koloseka ukrajinskih i železnica zemalja EU pa roba svaki put na granici mora biti prebačena iz jednog voza u drugi. 

Druga opcija je Belorusija koja zahvaljujući sovjetskoj prošlosti ima istu širinu pruga, ali kako znamo, ona je pod sankcijama koje EU još uvek ne planira ukinuti u zamenu za novu izvoznu rutu. 

Nova žetva je krenula, a u ukrajinskim je skladištima i dalje ogromna količina žitarica, oko 20 miliona tona što ima znatan uticaj i na globalnu prehrambenu sigurnost, ali i na nikad neizvesnije stanje na tržištu. 


Tagovi

Ruski brod Ukrajinske žitarice Turska Zaustavljen brod Žibek Žoli


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li podržavate proteste ratara u Srbiji?

2750

  • 10.08.2022. - 20.08.2022.

Glasova: 2566

Da, potpuno su opravdani 93,3%

Glasova: 130

Ne, nemaju prava da se žale 4,7%

Glasova: 54

Nisam upućen/a i ne zanima me 2,0%

Pregled ankete

Pregled ankete