Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba višnje
  • 20.06.2019. 15:00
  • Toplički okrug, Prokuplje

U Prokuplju nezadovoljni otkupnom cenom višnje

Iako je ovogodišnji rod oblačinske višnje mnogo kvalitetniji i prema procenama stručnjaka, mnogo bolji u odnosu na prošlu godinu, voćari smatraju da će i ove godine otkupljivači zaraditi na račun njihovog rada.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 747
  • 30
  • 0

Neposredno pre početka berbe oblačinske višnje, najrasprostranjenije voćarske vrste u prokupačkim selima, voćari su nezadovoljni početnom cenom od 50 dinara koju najavljuju otkupljivači i kažu da ona ne može da podmiri ni najosnovnije troškove proizvodnje. Iako je cena niska, ne zna se da li će se u toku berbe menjati, a poljoprivrednici i otkupljivači kažu da to zavisi od uslova tržišta, odnosno od ponude i potražnje.

Uz šljivu, ova najzastupljenija voćna vrsta na teritoriji Prokuplja, zasađena je na površini od oko 2.000 hektara.

Iako je ovogodišnji rod oblačinske višnje mnogo kvalitetniji i prema procenama stručnjaka, mnogo bolji u odnosu na prošlu godinu, voćari smatraju da će i ove godine otkupljivači zaraditi na račun njihovog rada jer tvrde da tržište nije uređeno i dozvoljava monopolistima da ucenjuju proizvođače, a država ih ne štiti u dovoljnoj meri.

Poljoprivrednici nezadovoljni postojećim stanjem

Zato poljoprivrednici ne isključuju mogućnost i blokade saobraćajnica, ako, prema njihovim rečima, monopolisti u vidu otkupljivača ponude ili smanje cenu tokom berbe, pišu Južne vesti

"Ne bi me začudilo da se ponovi prošla godina, kada smo sa 50, spali na 25 dinara za kilogram višnje. To je nedovoljno da podmiri i najosnovnije troškove proizvodnje, a ako se uzme u obzir da se godinama urušava selo i poljoprivredna proizvodnja, onda ne znam koga čudi što su sela sve praznija, a mladi odlaze iz ovih sredina", kaže poljoprivrednik iz Stare Božurne, Siniša Stanković.

Otkupljivači ne daju nikakve komentare

Ističe da je veliki problem naći berače koji svoje usluge naplaćuju po, kako tvrdi, visokim cenama pa su prošle godine za kilogram ubrane višnje tražili 15 do 20 dinara, što je bilo više od pola cene koju oni dobijaju prilikom prodaje. Naglašava da je realno da ove godine cena bude 80 do 100 dinara.

"Samo poljoprivrednike niko ne štiti. Čak su i berači zaštićeni pa im se, kako čujemo, mora uplatiti i zdravstveno osiguranje dok su angažovani, što će dodatno povećati naše rashode. Kako će sve to funkcionisati, niko u selu do danas ne zna, ali kad se sve stavi na papir i podvuče crta, mi ćemo i ove godine biti na gubitku jer je u međuvremenu sve poskupelo, od đubriva, preparata za prskanje pa do goriva", dodaje Stanković.

I pored više pokušaja kod nekoliko otkupljivača da daju komentar na cenu i eventualno odgovore hoće li ona biti povećana ili smanjena tokom berbe, niko nije želeo da komentariše, bar ne javno, ističući da cenu određuje tržište, a ne oni.


Izvori

Južne vesti


Tagovi

Berba višnje Otkupna cena Siniša Stanković Otkupljivači Voćari Proizvođači višnje Uzgoj oblačinske višnje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.