Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 05.05.2022. 18:00

U Rusiji pada proizvodnja amonijaka, povećavaju kvote za ureu

Od sredine aprila potrebe ruskih farmera za mineralnim đubrivima bile su zadovoljene sa 60 odsto planiranog obima za 2022.

Foto: Depositphotos/ChinaImages
  • 114
  • 27
  • 0

Najnoviji podaci ruske Federalne državne službe za statistiku zabeležili su da je smanjena proizvodnja mineralnih đubriva u Rusiji u periodu januar-mart ove godine za 7,4 odsto, na 6,6 miliona tona, izvestio je Fertilizer Daily.

Od ukupnog obima, proizvodnja azotnih je u prvom kvartalu 2022. porasla za 3,6 odsto na 3,1 milion tona, dok je proizvodnja fosfornih i kalijumovih đubriva smanjena za jedan odsto na 1,1 milion tona i 10 odsto na 2,4 miliona tona.

Najveći deo smanjenja odnosi se na proizvodnju amonijaka za 14,7 odsto na 4,9 miliona tona.

Povećavaju se izvozne kvote za ureu

Ali, s druge strane, ta zemlja povećava izvozne kvote za ureu, a sadašnja se može povećati za 435.000 tona.

Ministarstvo poljoprivrede Rusije je odobrilo plan nabavke mineralnih đubriva prema kome će u maju domaćem agroindustrijskom kompleksu biti potrebno 59,4 hiljade tona uree.

Informativno-analitička služba Fertilizer Daily je dala komentar na trenutnu situaciju.

 “Povećanje sadašnje izvozne kvote omogućiće hemijskim postrojenjima da povećaju svoje prihode i spreče obustavu svojih kapaciteta. Potražnja ruskih farmera za ureom biće zadovoljena u potpunosti."

Dakle, Rusko udruženje proizvođača đubriva (RFPA) saopštilo je da su sredinom aprila potrebe ruskih farmera za mineralnim đubrivima bile zadovoljene sa 60 odsto planiranog obima za 2022. godinu.


Tagovi

Rusko đubrivo Proizvodnja đubriva Urea Amonijak Izvozna kvota Ruska poljoprivreda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.