Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Litijum
  • 14.04.2021. 16:00
  • Zlatiborski okrug, Požega

U selima kod Požege uzbuna zbog istraživanja litijuma

Zbog najave istraživanja, a nakon toga mogućeg otvaranja rudnika, posebno su zabrinuti poljoprivrednici ovog kraja. Najavljene su i protestne vožnje.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 789
  • 348
  • 0

Stanovnici požeških sela su u fazi uzbune zbog najave da će firma "Jadar Lithium" d.o.o. Beograd na tom području početi geološka istraživanja litijuma. Ne treba zaboraviti da je požeška kotlina na 300 do 910 metara nadmorske visine, koja se nalazi između tri reke Skrapeža, Đetinje i Moravice, što stvara idealne uslove za bavljenje poljoprivredom.

Takođe, opština ima oko 4.000 poljoprivrednih domaćinstava, pa je poljoprivreda ponovo u ekspanziji zasadima velikih površina malina, kupina, jabuka, gajanjem krompira i uzgoja stoke, kao i sve veći broj mladih koji ostaju na selima zbog agrara.

Koje su posledice sumporne kiseline?

Zbog zabrinutosti meštana održan je sastanak više mesnih zajednica u selu Srednja Dobrinja. Sastanak je organizovala Inicijativa za Požegu, a bilo je prisutno oko 150 meštana. Tu su im predstavnici udruženja iz Loznice i profesor univerziteta u Beogradu predstavili šta sve može da se dogodi prilikom istraživanja, a kasnije i otvaranjem rudnika, koje su posledice upotrebom sumporne kiseline pri proizvodnji i slično.

Vladan Bećić, meštanin Srednje Dobrinje i član udruženja Inicijativa za Požegu, rekao je za Agroklub da su za ova istraživanja sasvim slučajno saznali.

Istraživanja, navodno, treba da se rade i na privatnim parcelama

"Na zvaničnom sajtu Opštine Požega objavljen je dokument kojim firma "Jadar Litijum" obaveštava opštinu da će 17. aprila početi geološka istraživanja litijuma na njenoj teritoriji, po odobrenju Ministarstva rudarstva i energetike. Prema informacijama koje smo sakupili ta istraživanja trebalo bi da se rade na privatnim parcelama, a vlasnike tih parcela niko nije obavestio", rekao je Bećić.

Te parcele na kojima treba da se rade istraživanja, prema rečima Bećića, su ili pod šumom ili pod zasadima od nekih poljoprivrednih kultura.

"Ovde je uglavnom poljoprivredni i stočarski kraj, mnogi su podigli zasade malina, kupina, jabuka, gaje se žitarice… Ovo je kraj koji je veoma živopisan. Narod je zatečen i ogorčen, naročito mladi koji su ostali na selu."

Zahtev za moratorijum

On je rekao da su meštani sela preko Inicijative za Požegu uputili zahtev opštini da uvede moratorijum i ne dozvoli istraživanja, a od Ministarstva rudarstva i energetike da im dostave kompletnu dokumentaciju o tom geološkom ispitivanju i da odgovore da li imaju saglasnost vlasnika parcela.

"U slučaju da nam ne izađu u susret narod sigurno neće dozvoliti da se počnu istraživanja, a kasnije ni osnivanje rudnika. Spremni smo da svojim telima branimo. Imam dvoje dece i sve ću učiniti za njih da im ostavim zdravu budućnost", rekao je Bećić.

Najavljena istraživanja litijuma i bora su mnoge meštane ostavila zatečenim i zabrinutim

Mladi poljoprivrednik Dragan Simović iz Srednje Dobrinje bavi se uzgojom krava muzara i tovom bikova.

"Imam 27 godina i ostao sam na selu. Ovde su se moji preci već 500 godina bavili poljoprivredom i stočarstvom. I ja planiram da ovde osnujem porodicu, ali ova situacija sada može da me izbaci iz koloseka. Sada govore o tim istraživanjima litijuma, a kasnije mogućoj izgradnji rudnika. To će sigurno uticati na moju proizvodnju i svakako ću se boriti protiv toga", rekao je Simović, koji poručuje da je narod jako zabrinut.

Najavljena protestna vožnja

U Gornjoj Dobrinji se nalazi Spomen kompleks Milošu Obrenoviću, u mestu gde je rođen. U okviru njega se nalaze dve crkve, kao i čardak srpskog kneza. Zbog toga je, kako nam je rekao Bećić nakon razgovora sa Dobrinjskim sveštenikom, ovaj sveštenik obećao da će u ime svoje parohije i crkvene opštine uputiti zahtev svojim nadležnim u eparhiji da traže da se obustave istraživanja zbog istorijskog značaja predela.

Obavešteni smo da će u subotu u znak podrške seoskim domaćinstvima Požežani organizovati protestnu vožnju automobilima kroz pomenuta sela.

U Opštini Požega kažu da su u pitanju istražne aktivnosti, kojima tek treba da se utvrdi da li ima litijuma i bora, tako da nema opasnosti po stanovništvo i geološka istraživanja ne treba koristiti u političke svrhe. 


Tagovi

Iskopavanje litijuma Ekološka opasnost Poljoprivredna proizvodnja Rudnik Vladan Bećić Opština Požega Dragan Simović


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Da li su žene u lošijem položaju na selu od muškaraca?

140


Glasova: 76

Da, podređene su 54,3%

Glasova: 18

Ne, dominantnije su u odnosu na muškarce 12,9%

Glasova: 37

Ne, ravnopravne su 26,4%

Glasova: 9

Ne zanima me ova tema 6,4%

Pregled ankete

Pregled ankete