Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 23.08.2015. 16:00

U Srbiji se ne koristi genetski modifikovana soja

Konzumiraju li građani Srbije GMO soju? Jovan Vujović iz Ministarstva poljoprivrede tvrdi - ne!

Foto: depositphotos.com
  • 215
  • 9
  • 0

"U Srbiji se ne koristi genetski modifikovana soja i građani mogu slobodno da konzumiraju soju koju kupuju u našoj zemlji", izjavio je rukovodilac grupe za zaštitu biljnih sorti i biološku sigurnost Ministarstva poljoprivrede Jovan Vujović.

"Zaista nema razloga za paniku, realnost je potpuno drugačija. Ministarstvo poljoprivrede u potpunosti sprovodi odredbe Zakona o genetički modifikovanim organizimima, po kojem je zabranjena proizvodnja i promet takvih organizama u Srbiji", rekao je Vujović za Pink odgovarajući na pitanje kako komentariše tvrdnje pojedinih medija da ima razloga za brigu po pitanju soje.

Soja koju građani konzumiraju nije genetski modifikovana

Vujović je poručio da građani mogu biti mirni pošto konzumiraju soju koja nije genetski modifikovana, dodajući da se sprovode mere i ispekcijski nadzor na poljoprivrednim površinama i granici gde fitosantirana i veterinarska inspekcija kontrolišu sve pošiljke, tako da je kontrola višestruka.

Ilegalni tokovi postoje u svakoj zemlji

"Tačno je da u svakoj zemlji postoje ilegalni tokovi i države se na različite načine bore sa njima. Prošle godine izvršena je kontrola na 1.803 sumnjive parcela na teritoriji južnobačkog, zapadnobačkog, sremskog, kolubarskog i beogradskog okruga i samo je na 70 parcela potvrđeno da se uzgaja GMO soja" istakao je Vujović dodajući da je reč o malim poljoprivrednim proizvođačima i parcelama koja nisu veće površine od hektara, a poređujući to sa ukupnom proizvodnjom soje u Srbiji, koja je od 180.000 do 200.000 hektara, smatra da je reč o promilima.

GMO soja ne može se legalno naći u prometu

"Fitosanitarna inspekcija češlja teren pa takve parcele ne mogu da se sakriju. Otkupljivači soje moraju da imaju autorizovane uzorkivače koji proveravauju soju i ona ne može nikako legalno da se nađe u prometu. Ako neki poljoprivredni proizvođač i uspe da sakrije takvu parcelu, on ne može usev da ponudi otkupljivačima već se on najčešće koristi unutar tog gazdinstva kao hrana za stoku", objasnio je Vujović.

Foto: depositphotos.com; jovanjaric


Izvori

Tanjug


Tagovi

GMO Jovan Vujović Genetski modifikovana soja Panika Inspekcijski nadzor Ilegalni tokovi Mali poljoprivredni proizvođači Hrana za stoku