Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakovica
  • 28.06.2024. 16:00

U Srbiji se otvara nova fabrika Rakovica: Šta nas očekuje?

Da li će novi traktori Rakovica biti bolji od svojih predaka?

Foto: FB/New Traktori Rakovica
  • 65.211
  • 4.538
  • 0

Nekadašnji gigant, Industrija motora Rakovica, brojala je krajem sedamdesetih godina prošlog veka preko 4.500 zaposlenih i proizvodila je 60.000 dizel motora godišnje. Oni su se izvozili praktično na svim kontinentima, od Južne Amerike, preko Evrope, do Indije i Afrike, a traktori Rakovica su i dan danas u voznom stanju i rade punom parom u mnogim domaćinstvima.

Dobar glas se daleko čuje, pa taj talas nije zaobišao ni Egipat. Tako je iz zemlje piramida, Egipćanin Nosir El Morsi odlučio da u Srbiji pokrene novu proizvodnju. Biće stari stil, ali pod novim imenom - Novi traktori Rakovica.

Sa originalnim perkins motorom

"Otvorićemo fabriku u Trsteniku i za početak ćemo proizvoditi tri modela. Ugrađivaćemo i perkins original engleski motor od 64 kW. Sve će biti slično kao i kod stare Rakovice, osim što ćemo neke stvari, koje je potrebno, unaprediti", rekao je El Morsi za Agroklub.

Probni su završeni, čeka se odobrenje

Tri traktora koja su proizveli i koja su trenutno u procesu ispitivanja su Rakovica 65, 76 sa našim i sa perkins motorom. Prvobitna ideja je bila da budu gotovi pre ovogodišnjeg Novosadskog sajma u maju, kako bi ih predstavili, ali su tek nedavno završeni.

Koliko, koje snage i kako se kod nas uvoze polovni traktori?

"Za hidrauliku radimo veliku pumpu, pa će biti bolja, a perkins motori će biti sa i bez turbine. I kod menjača ćemo menjati neke zupčanike, sve u cilju da bude kvalitetnije", rekao je naš sagovornik i dodao da će se raditi i sa modernijim alatima i novim CNC mašinama. Nova tehnologija je, kaže, iz Italije, Nemačke, ali dosta je ideja i iz naše zemlje.

Veliki procenat delova iz Srbije?

Jedan od nosećih stubova za realizaciju ovog projekta, majstor Bojan Savković iz Kragujevca, navodi da se zbog raznih licenci i prava u Srbiji mora proizvoditi najmanje 70 odsto delova, stoga će nekadašnje manje fabrike s  kojima je Rakovica bila u kooperaciji, opet proizvoditi neke elemente i sklopove.

Delovi i iz Srbije i inostranstva

"Hidraulika će se raditi u Trsteniku, hladnjaci, rezervoari se proizvode na Zlatiboru, ali bar polovina delova će se proizvoditi i u Beogradu. Kada se odradi probni attest i ako sve bude u redu, a verujem da hoće, kreće se sa proizvodnjom", rekao je Savković.

Za početak ove akcije, zaduženo je 20-ak radnika od kojih je polovina iz nekadašnje stare fabrike.

Mnogi sa nestrpljenjem očekuju da vide traktore koji će uskoro najverovatnije i da izađu iz magacina Prve Petoletke u Trsteniku, a "opipajući teren" na društvenim mrežama, po komentarima se već mogu pronaći i potencijalni kupci.


Tagovi

Rakovica IMR Novi traktori Rakovica Bojan Savković Perkins motor Nosir El Morsi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB