Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGCO mehanizacija
  • 09.05.2022. 15:00

Ucenjuju AGCO: Ransomver napad usporava proizvodnju poljomehanizacije

Radi se o softveru koji korisniku uskraćuje pristup kompjuterskim podacima i resursima. Kakve su posledice?

Foto: Vedran Stapić
  • 167
  • 32
  • 0

Iz američke poljoprivredne kompanije AGCO Crop, koja je svetski proizvođač i distributer poljoprivredne opreme, stiglo je obaveštenje da su 5. maja 2022. godine bili podvrgnuti "ransomware" napadu. To je imalo uticaj na neke od proizvodnih objekata. Još uvek se istražuje obim napada, a poslovanje će biti uslovljeno obimom šteta koje su nastale. Iz kompanije su obavestili da će nastaviti da ažuriraju informacije o napretku i nastavku njihovih usluga u punom kapacitetu.

Radi se o softveru koji korisniku uskraćuje pristup kompjuterskim podacima i resursima. Svojim žrtvama prete zabranom pristupa, brisanjem, objavama podataka. Kako bi odblokirali sistem, traže plaćanje otkupnine. Teško je boriti se sa ovakvom vrstom sajberkriminala jer kada kompjuter jednom postane zaražen, štete mogu biti katastrofalne.

Kada znamo da kompanija isporučuje proizvode najvećih svetskih brendova, lako je zaključiti da su štete velike. U pitanju su: Challenger, Fendt, GSI, Massey Ferguson, Valtra, Fuse, pametna poljoprivredna rešenja, i drugi.

AGCO obustavlja prodaju novih mašina u Rusiji i Belorusiji

Kompanija je još u martu obavestila da se povlači iz Rusije i Belorusije i obustavlja dalju prodaju na ovom području.

Napad u vreme setve

Reuters je preneo da se ne radi o jedinom napadu i da su oni sve učestaliji, u svakoj sezoni poljoprivrednih radova. Na meti su kompanije koje se bave hranom i gorivom u SAD. Slične slučajeve su prijavile i druge kompanije, uključujući naftnu mrežu Colonial Pipeline-a i kompaniju za preradu mesa JBS. Prošle jeseni su na meti ransomware-a bili prerađivači žita.

Poslednji napad na AGCO Crop je delovao na operacije u nekim proizvodnim pogonima i doveo do zaustavljanja prodaje traktora. Nisu naveli podatke o kojim se objektima radi, da li su podaci ukradeni.

Baš u sezoni intenzivnih radova (Foto: Massey Ferguson)

Kompanija prodaje traktore i kombajne, proizvodi i sklapa proizvode na 42 lokacije širom sveta sa 1.810 zastupnika u Severnoj Americi. Njihovi dileri se sada bore da održe korak sa narudžbinama koje su već bile zaostale. Na tržištu je zabeležen pad deonica ove kompanije za šest odsto, na 125,55 dolara.

AGCO poljoprivredna fondacija

Istovremeno je poljoprivredna fondacija AGCO AAF, koja ima viziju da spreči i ublaži glad kroz održivi razvoj poljoprivrede, objavila donaciju od 50.000 dolara inicijativi pod nazivom "BORSCH" koju provodi Land Club, neprofitna organizacija u Ukrajini.

Njome će omogućiti kupovinu paketa semena povrća koji će se besplatno podeliti poljoprivrednicima.

To je nastavak humanitarne pomoći Ukrajini koji je AAF pokrenuo u martu kako bi podržao tu zemlju u zalihama hrane i osigurao sigurnost ukrajinskih kolega i njihovih porodica. Tada je donirano 100.000 dolara Svetskom programu za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) za pružanje hitne pomoći.


Tagovi

AGCO Crop Sajberkriminal Ransomware Proizvodnja traktora Massey Ferguson Fendt Ucena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.