Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slovenačka iskustva
  • 24.06.2016. 14:00

Udruživanjem do rasta organske proizvodnje

U Sloveniji je oko devet odsto poljoprivrednog zemljišta pod organskom proizvodnjom, a da bi se taj procenat povećao potrebno je udruživanje proizvođača.

  • 392
  • 18
  • 0

U Sloveniji je oko devet odsto poljoprivrednog zemljišta pod organskom proizvodnjom, a da bi se taj procenat povećao potrebno je udruživanje proizvođača, izjavio je ministar poljoprivrede Slovenije Dejan Židan.

Udruživanje bi olakšalo plasman robe

Ministar Židan je novinarima iz Srbije, koji su u Ljubljani posetili to minstarstvo rekao da bi udruživanjem proizvođača organski proizvodi mogli više da se prodaju u trgovinskim lancima, i da bi na taj način organska proizvodnja mogla znatno da se poveća. "Seljaci moraju da udruže proizvodnju, jer će na taj način lakše prodati svoje proizvode. Jedan seljak kao pojedinac nema budućnost", naglasio je Židan i dodao da osnova dobre poljoprivredne proizvodnje nisu samo subvencije, već i tehnologija koja je neophodna poljoprivrednicima kako bi unapredili svoj rad.

Sve je traženije i organsko meso

Takođe je istakao i da se od organskih proizvoda najviše traži voće, povrće i mleko, a da je sve traženije i meso, kao i da se uglavnom prodaju na domaćem slovenačkom tržištu. Prema njegovim rečima, oko 470.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta u Sloveniji je u sistemu subvencija.

Ocenio je i da je saradnja Srbije i Slovenije u poljoprivredi dobra, ali da ima još potencijala da se dalje razvija, posebno u saradnji stručnjaka dve zemlje. Cilj je da mladi ljudi počnu da se bave poljoprivredom pa država izdvaja posebne subvencije u te svrhe.

Novinari iz Srbije obišli su i zasade organske aronije u Makolu

Preduzetnica Polona Ratajc istakla je da je zemljište kupila pre pet godina i da su se odlučili da zasade aroniju, jer je tražena na tržištu i ima potencijal za razvoj. "U Sloveniji se aronija uglavnom uvozi iz drugih zemalja", rekla je ona i dodala da je plan da od aronije počnu da proizvode i sokove, džem i druge proizvode.

NLB banka u Sloveniji, uz čiju je podršku i porodica Ratajc pokrenula svoj biznis, podržava poljoprivredu i organsku proizvodnju u Sloveniji. Kako je rečeno, od 75.000 gazdinstava u Sloveniji, 15 odsto su klijenti te banke, a od toga je pet odsto kreditiranih klijenata.

NLB banka u Srbiji takođe je rešila da podrži organsku proizvodnju na srpskom tržištu, kroz konkurs kojim se nagrađuju projekti iz organske proizvodnje, što je i bio povod za posetu Sloveniji, kako bi se se videli primeri u slovenačkoj praksi. NLB Banka Beograd će ove godine nagraditi tri najbolja projekta novčanom nagradom u ukupnom iznosu od 1,5 miliona dinara. Konkurs je otvoren do 1. septembra, a pravo učešća imaju individualni poljoprivredni proizvođači sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom koji su sertifikovani ili u procesu sertifikacije za organsku proizvodnju.

Foto:bigstockphotos.com;Goodluz


Izvori

beta.rs


Tagovi

Organska proizvodnja Udruživanje proizvođača Organsko meso Dejan Židan Slovenija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.