Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovan Kris
  • 23.10.2019. 19:00
  • Australija

Uginuo je merino ovan Kris, rekorder po količini ošišanog runa

Ovan je svetsku slavu stekao 2015. kada je pronađen u divljini, potpuno zarastao u vunu koje je skinuto sa njega 41,1 kilogram!

Foto: Youtube/screenshot
  • 1.089
  • 50
  • 0

Merino ovan Kris koji je svetsku slavu stekao 2015. kada je pronađen u divljini potpuno zarastao u vunu koje je skinuto sa njega 41,1 kilogram (!), uginuo je juče u  australijskom prihvatilištu za životinje tamošnjeg Udruženja RSPCA. 

Slavni ovan koji je dobio i svoju stranicu na Wikipediji, uginuo je prirodnom smrću. U junu 2010. je ojagnjen, a uginuo je 22. oktobra 2019. odnosno za merino ovce u poodmakloj starosti, s obzirom da je njhov prosečni životni vek upravo 10 godina. 

Sa izgubljene merino ovce skinuli 42 kg vune!

Podsećamo, tim iz Udruženja za zaštitu životinja RSPCA spasio je ovna i pozvao volontere da uklone sloj vune koji je na mestima bio debeo i do 47 centimetara. Janu Elkinsu, stručnjaku za striženje ovaca, trebalo je 45 minuta da ostriže ovna. Da bi uspeli da ga ošišaju, Kris je bio pod anestezijom, a skinutih čak 41,1 kilogram runa, kako se kasnije potvrdilo, bio je novi svetski rekord. Od te količine vune moglo se isplesti oko 30 džempera.

Svetski rekord do tada držala je jedna novozelandska ovca sa 27 kg vune. Inače, merino ovce strižu se redovno svake godine i daju oko pet kilograma vune pa je pretpostavka da je u divljini proveo bar pet, ako ne i šest godina.

Kako je izgledao ovan Kris kada su ga pronašli i nakon šišanja, pogledajte u videu: 

Video: Youtube/ZooLand


Tagovi

Ovan Merino ovca Kris Runo Rekord


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!