Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hapšenje
  • 11.10.2023. 13:30

Uhapšena za držanje mladunčeta lava i albino afričkih puževa

Policija je pretresom stana, koji je osumnjičena koristila, pronašla i 18 afričkih albino džinovskih puževa koji su zabranjeni za držanje.

Foto: MUP
  • 237
  • 60
  • 0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, po nalogu osnovnog javnog tužioca u ovom gradu, podneće krivične prijave protiv tridesettrogodišnje Subotičanke zbog sumnje da je ubijala i zlostavljala životinje i uništavala, oštetila, iznosila u inostranstvo i unosila u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra.

Sumnja se da je ona držala, a potom iz stana pustila mladunče lava koje je pronađeno na periferiji Subotice, a onda smešteno u Zoološki vrt na Paliću, gde je uginuo.

Policija je pretresom stana, koji je osumnjičena koristila, pronašla i 18 afričkih albino džinovskih puževa koji su zabranjeni za držanje i koji su joj oduzeti i smešteni u Zoološki vrt na Paliću.

Osumnjičena za više nedozvoljenih radnji

Narodna skupština Republike Srbije je Zakon o dobrobiti životinja donela 29. maja 2009. godine, koji se našao u primeni iste godine. Dobrobit životinja, koja se uređuje ovim zakonom, odnosi se na životinje koje mogu da osete bol, patnju, strah i stres, između ostalog i na divlje životinje u zatočeništvu. Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako učini radnje iz člana 82. stav 1. tač. 1) do 82), kao i ako životinji koju je povredio ne pruži prvu pomoć ili ne obezbedi pružanje pomoći od strane stručnog lica.

Krivični zakonik je takođe predvideo kaznene mere za zlostavljanje životinja:

  • Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.
  • Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Protiv osumnjičene biće podnete krivične prijave, u redovnom postupku, Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici.


Tagovi

Mladunče lava Afrički albino puž Hapšenje MUP Zakon o dobrobiti životinja Krivični zakonik


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...