Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hapšenje
  • 20.04.2022. 09:00

Uhapšeni: Na ime kredita za nabavku sadnica prisvojili 62 miliona dinara

Sumnja se da je V. M., 2017. godine, organizovao kriminalnu grupu s planom da pronalazi osobe zainteresovane da u Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede apliciraju za dobijanje namenskih kredita za nabavku višegodišnjih zasada voća, vinove loze i hmelja.

Foto: Depositphotos/nemar74
  • 2.043
  • 368
  • 1

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su V. M. (40), organizatora, i četiri pripadnika njegove organizovane kriminalne grupe zbog sumnje da su malverzacijama na štetu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede ukrali preko 62.300.000 dinara.

Osim V. M., koji se sumnjiči za krivična dela, uhapšeni su Lj. M. (71), odgovorno lice privrednih društava "Pastis Concept", "Agropastis" i "Rasadnik Maya Concept M&N" i T. S. (57), odgovorno lice privrednog društva "Rasadnik Maya Concept M&N".

Takođe, uhapšeni su i A. B. (53), bivše odgovorno lice Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, koji se, osim pomenutih dela, tereti i za zloupotrebu službenog položaja, kao i S. L. (25), osumnjičen za udruživanje i zloupotrebu položaja odgovornog lica u pomaganju.

Policija intenzivno traga za još jednim pripadnikom ove organizovane kriminalne grupe.

Sumnja se da je V. M., 2017. godine, organizovao ovu kriminalnu grupu s planom da pripadnici grupe pronalaze osobe zainteresovane da u Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede apliciraju za dobijanje namenskih kredita za nabavku višegodišnjih zasada voća, vinove loze i hmelja.

Od Fonda 113 miliona, za sebe 62

On je potom, kako se sumnja, davao precizne instrukcije Lj. M. i T. S. da na svoje ime registruju privredna društva, koja nikada nisu imale evidentiran ulaz-izlaz robe za sadni materijal, niti su se ikada bavile proizvodnjom, prometom i uvozom sadnog materijala, dok takođe nisu ni registrovana u Upravi za zaštitu bilja i Fitoregistru, i da sačinjavaju fiktivne predračune i falsifikovane račune o nabavci sadnog materijala koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava predavali Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede.

S. L. je, kako se sumnja, pomogao T. S. da pronađe nosioce poljoprivrednih  gazdinstava kojima je predavao fiktivne predračune za apliciranje za kredit.

A. B. se tereti da je navedene zahteve rešavao prioritetno i odobravao ih bez prethodne odluke Saveta ili je uticao na članove komisije da ove zahteve uvrste u konačnu listu, iako nisu ispunjavali uslove konkursa i zakonom propisane uslove, na osnovu čega im je Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede isplatio ukupno 113.550.374 dinara od čega su V. M. i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe za sebe zadržali ukupno 62.387.018 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.


Tagovi

Hapšenja Pokrajinski fond za poljoprivredu Nabavka zasada voća Kredit Krađa Pronevera


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ništa bez slaninice, kulena i kobasica…Tako bi se iz jednog ugla mogla opisati ponuda na Međunarodnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva “AgroBelgrejd”, koji je od 26. do 28. januara održan na Beogradskom sajmu. I oni najposlovni... Više [+]