Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koridor žitarica
  • 26.07.2022. 15:00

Ukrajina će moći izvoziti više od tri miliona tona žitarica mesečno

U Istanbulu je počeo s radom koordinacioni centar koji će pratiti rad "koridora žitarica" - kontrolisati da brodovi koji ulaze u crnomorske luke ne isporučuju oružje Ukrajini.

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 160
  • 68
  • 0

Nakon što je potpisan sporazum između Rusije i Ukrajine o izvozu ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, u Istanbulu je počeo s radom koordinacijski centar u kojem učestvuju predstavnici Ukrajine, Rusije i UN-a, a koji će pratiti rad "koridora žitarica", prenosi APK-Inform.

"Predstavnici Rusije i Ukrajine, kao i predstavnik UN-a, već su počeli raditi s Turskom u zajedničkom koordinacijskom centru. Radovi su krenuli što je pre moguće prema dogovoru kojeg smo postigli, a sada se nadamo da će funkcionisati kako stoji u sporazumu", rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Prema dogovoru, ovo će telo kontrolisati da brodovi koji idu u crnomorske luke po poljoprivredne proizvode ne isporučuju oružje Ukrajini.

Ratari će dobiti novce za setvu

U petak je ministar poljoprivredne politike i prehrane Ukrajine, Nikolaj Solski izjavio kako će zahvaljujući deblokadi izvoza kroz crnomorske luke, ukrajinski poljoprivrednici moći prodati svoje proizvode, dobiti novac za to i za tačno mesec dana - sejati pšenicu.

"Naši farmeri su zbog zatvaranja luka dobili kao nikad male novce jer su svi troškovi išli na logistiku. Izvoz žitarica u Poljsku, Baltik, Rumuniju i druge luke puno košta", naglasio je ministar.

Farmeri su dobili kao nikad male novce (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Tri miliona tona mesečno

Ministarstvo infrastrukture Ukrajine procenjuje da će tri crnomorske luke, Odesa, Črnomorsk i Pivdenji, moći izvoziti oko tri miliona tona poljoprivrednih proizvoda mesečno, pa i više, izjavio je zamenik ministra infrastrukture i član ukrajinske delegacije na pregovorima Jurij Vaskov.

Nakon što je Odesa raketirana proteklog vikenda, postoji opravdani strah da sporazum neće biti ispunjen. 

Cene žitarica porasle zbog raketnog napada na Odesu

Ukrajina planira slati robu u iste zemlje u koje ga je izvozila pre rata. Vaskov je priznao da možda neće biti dovoljno brodova.

"Pouzdano znam da postoje firme koje su spremne osigurati flotu. Ali, naravno, trebaće vremena da se postigne pun kapacitet luka i da osiguravajuća društva i brodovlasnici uvide da sve funkcioniše", dodao je. 

Treba napomenuti da je u toj zemlji još uvek zarobljeno oko 18 miliona tona prošlogodišnjih zaliha. 


Tagovi

Koridor žitarica Izvoz žitarica Ukrajinske žitarice Ukrajinske luke Hulusi Akar Sporazum Nikolaj Solski


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.