Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 29.09.2023. 18:00

Uljana repica je zabeležila najveći pad cene

Ovosedmično trgovanje je obeležilo mnogo faktora koji su cene držali na niskom nivou.

Foto: Depositphoto/Amandine26
  • 177
  • 23
  • 0

Sredina ove sedmice je na pariškom Matif-u obeležena padom cena. Najveći je pad zabeležila uljana repica, a u petak u 13 h je, uz lagani oporavak, iznosila 448,25 evra/t.

Razlozi za pad 

Do ovakvog je trenda došlo zbog prognoze žetve Evropske komisije, koju je povećala na 19,6 miliona t, što je više za 500.000 t od ranije prognoze i više od prošlogodišnje proizvodnje.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Razlozi su i smanjenje cena biljnih ulja na svetskim berzama, pad cene sirove nafte, veći prinos soje u SAD-u, ponuda soje iz Brazila, smanjen uvoz iz Indije. 

Manji prinos pšenice i kukuruza u Evropi

Cena pšenice je 240,50 evra/t.

I za prinos pšenice je smanjena prognoza na 125,3 miliona t. Očekuje se povećanje uvoza i zaliha u odnosu na avgust, dok će izvoz ostati nepromenjen.

Kada je u pitanju kukuruz za Evropu se očekuje manji prinos, ali će zalihe biti veće. Cena je dostigla 210,50 evra/t. Iznenađenje ove sedmice je da Kina kupuje veću količinu iz Ukrajine.

Na čikaškom CBoT-u pšenica je koštala 201,18 evra/t što je blagi pad od sredine sedmice. Cena kukuruza je bila u blagom rastu i za tonu je trebalo izdvojiti 182,02 evra/t, dok je soja koštala 452,28 evra/t.


Tagovi

MATIF CBoT Cena žitarica Cena kukuruza Cena pšenice Cena soje Cena uljane repice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.