Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcija spašavanja
  • 15.01.2024. 14:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Upali u zamrznuto jezero dok su sekli trsku

Vatrogasci-spasioci su bezbedno izvukli pet osoba iz jezera i odmah uputili na pregled kod ekipe hitne pomoći na licu mesta, zbog toga što su proveli duže vremena mokri i na hladnom.

Foto: subotica.com
  • 133
  • 11
  • 0

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi iz Subotice, spasili su pet osoba koja su se nalazila na zamrznutom jezeru Ludaš. Sve evakuisani su radnici Javnog preduzeća "Palić Ludaš" i bili su angažovani na sečenju trske sa amfibijom koja se prevrnula, piše subotica.com.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, vatrogasci-spasioci su ih bezbedno izvukli iz jezera i odmah uputili na pregled kod ekipe hitne pomoći na licu mesta, zbog toga što su proveli duže vremena mokri i na hladnom.

Trska je važna zbog retkih ptica

Kako se navodi na sajtu JP "Palić Ludaš", ovaj specijalni rezervat prirode je kompleks vlažnih staništa koji sadrži otvorene vodene površine, tršćake i razne vrste travnih zajednica (vlažne, stepske i slatinske livade). Jezero čini ekološku celinu sa okolnim vlažnim staništima i rečicom Kireš, koja je ekološki koridor između unutrašnjosti Suboitičke peščare na severu i reke Tise. Uloga ovog koridora je važna kako jezero Ludaš ne bi postalo izolovano u poljoprivrednom predelu.

Ludaško jezero je regionalno bilo poznato po bogatoj fauni ptica već u 19. veku. Kao tipična vrsta tu je brkata senica (Panurus biarmicus). Danas je važan lokalitet za odmor i ishranu na istočnom migracionom putu ptica što mu daje međunarodni karakter, na primer - čaplja kašikara (Platalea leucorodia). Pored ptica, među retkosti područja ubrajaju se i druge životinje, kao vidra, kornjače, retke vrste insekata, ali su prisutne i retke vrste biljaka, poput močvarne orhideje ili morskog trozubca.

Inače, seča trske ima vekovnu tradiciju, a od velike važnosti i sa aspekta zaštite životne sredine. Ako trulu trsku ne zameni nova - zelena, u kojoj se ptice najradije gnezde, postojeća će istrunuti u jezeru i povećati masu mulja. 


Tagovi

Trska Ludaško jezero Subotica Rezervat prirode Akcija spasavanja MUP


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...