Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Diplomske studije
  • 10.08.2023. 16:30
  • Osijek

Upiši jedinstvene studije Digitalne poljoprivrede na FAZOS-u

Ovo je treći takav departman osnovan u Evropi. Nastava je na engleskom jeziku, stoga ga upisati mogu i studenti drugih zemalja. U pitanju su 3+2 godine studija, pri čemu je ovde reč o poslednje dve.

Foto: FAZOS
  • 348
  • 59
  • 0

Krenule su prijave za predupis na diplomske studije Digitalne poljoprivrede. Zainteresovani mogu da biraju između dva smera - biljna i stočarska proizvodnja, a odluka na koji - donosi se pre upisa druge godine studija.

Ove jedinstvene studije osnovane su pre dve godine kao treće u Evropi iz područja Digitalne poljoprivrede. Odvijaju se na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) u saradnji sa Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT).

Svrha mu je prvenstveno da osposobi agronome za upotrebu digitalnih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, na primer upravljanje prikupljenim podacima i bazama podataka, ali i poređenje dostupnih hardverskih i softverskih odrednica ove poljoprivrede. Na osnovu toga polaznik će znati da odabere optimalnu tehniku za održivu proizvodnju kako u konvencionalnoj, tako i u digitalnoj (preciznoj ili pametnoj) poljoprivredi, ali i koja tehnološka rešenja, analitičke metode i informacije koristiti za analizu, predviđanje i odlučivanje u proizvodnji.

Iskustva iz prve ruke

Za smer biljne proizvodnje odlučio se Davor Bilić koji je sada druga godina ovih studija.

"Mislim da je digitalizacija budućnost. Sve sfere se vode digitalno pa tako i poljoprivreda", kaže nam ovaj student. Smatra da bi ona trebalo da redukuje nepogode, klimatske promene, ali uz pomoć nje postigne i optimizuje prinose.

Što se tiče IT kolegijuma, Bilić kaže da je krenuo od nule, ali su profesori bili predusretljivi i upoznali ih s osnovama koje on dalje mora sam razvijati. Engleski mu je kaže bio najveća barijera i premišljao se hoće li odabrati ovaj departman.

"Shvatio sam da moram da rizikujem ako želim da profitiram, a i velika je prednost studiranja na stranom jeziku", dodao je. Srećan je što postoji mogućnost prakse u jednoj poznatoj domaćoj kompaniji koja se bavi poljoprivredom.

Studenti uče i osnove programiranja

Njegovoj kolegici Karolini Kajan ovo su bile druge upisane diplomske studije. Uz Oplemenjivanje bilja i semenarstvo odlučila je da upiše i Digitalnu poljoprivredu.

"Iz znatiželje, da popunim vreme", kaže nam ona dodavši da se zbog engleskog nije ni malo dvoumila.

Njena porodica bavi se proizvodnjom krušaka, a i ona se nakon završetka studija u septembru nada poslu u struci.

"Za vreme nastave često smo bili na terenima, pokazivali su nam mapiranje oranica dronovima, učili smo osnove programiranja, baze i analize podataka i sve što će nam u radu trebati", zaključila je naša sagovornica.

Ko sve može da se upiše na ove studije?

Osim studenata sa završenim osnovnim akademskim studijima bilo kog smera poljoprivrede, mogućnost upisa imaju i svi oni koji su završili osnovne studije drugih biotehničkih nauka, na primer prehrambene tehnologije, šumarstva, nutricionizma i slično. Takođe, mogu da ga upišu i studenti iz nekih polja prirodnih (biologija), tehničkih (računarstvo) te društvenih (ekonomija) nauka uz obavezu polaganja razlika u ispitima, pojašnjavaju s FAZOS-a. Kako napominju, reč je o nekoliko ispita koji se polažu tokom studija paralelno s novim kolegama.

Prijave za predupis su u toku

Kako je i ranije spomenuto, ove se studije izvode na engleskom jeziku, a po završetku studenti stiču akademski naziv magistar poljoprivrede (mag. ing. agr.). Studijski program tokom prve godine isti je za oba smera dok se u drugoj razlikuje zavisno od odabranog smera.

Prva godina sadrži 14 obaveznih predmeta, a kada je reč o drugoj, biljna proizvodnja ima 11, a smer stočarstvo 10 obaveznih predmeta. Više informacija o studijskom programu možete pronaći ovde.

Kako se prijaviti?

Prijave za upis primaju se od 11. do 29. septembra ove godine.

Predprijavu možete obaviti ovde.

Upisi kandidata bit će od 2. do 5. oktobra, a školarina za akademsku godinu 2023./24. iznosi 2.000 evra.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte:


Foto prilog


Tagovi

FAZOS Digitalna poljoprivreda Studiranje Davor Bilić Karolina Kajan


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner