Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljište
  • 05.05.2020. 09:00

Uskoro Nacrt programa za očuvanje zemljišta i ublažavanja posledica suše

Cilj ovih programa je da identifikuju činioce koji doprinose dezertifikaciji i praktične mere neophodne za borbu protiv dezertifikacije i ublažavanja posledica suše, kao i da odrede odgovarajuće uloge vlade, lokalnih zajednica i korisnika zemljišta i raspoložive potrebne resurse.

Foto: Julijana El Omari
  • 113
  • 4
  • 0

Ministarstvo zaštite životne sredine, u skladu sa članom 32. Zakona o planskom sistemu Republike Srbije obaveštava javnost o početku izrade Nacrta nacionalnog akcionog programa za borbu protiv dezertifikacije i degradacije zemljišta i ublažavanje posledica suša na teritoriji Republike Srbije, najavljeno je na zvaničnom sajtu resornog ministarstva.

Za potrebe izrade ovog Nacrta, Ministarstvo zaštite životne sredine je obrazovalo Radnu grupu za izradu Nacionalnog akcionog programa za borbu protiv dezertifikacije i degradacije zemljišta prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o borbi protiv dezertifikacije u zemljama sa teškom sušom i/ili dezertifikacijom, posebno u Africi (UNCCD).

Spektroskopija - tehnologija budućnosti za očuvanje zdravlja zemljišta

Radnu grupu čine predstavnici relevantnih državnih organa i organizacija, naučnih i stručnih institucija i organizacija civilnog društva, koji će obezbediti relevantne informacije i podatke iz delokruga nadležnosti institucija koje predstavljaju, a što će stručno doprineti samom procesu izrade Nacrta.

Cilj ovih programa je da identifikuju činioce koji doprinose dezertifikaciji i praktične mere neophodne za borbu protiv dezertifikacije i ublažavanja posledica suše, kao i da odrede odgovarajuće uloge vlade, lokalnih zajednica i korisnika zemljišta i raspoložive potrebne resurse, navodi se na sajtu.

Klizišta, erozije o odlaganje otpada najviše ugrožava zemljište

Po nekadašnjem pisanju dnevnog lista Politika, glavni faktori degradacije zemljišta u Srbiji su lokalni izvori zagađenja, smanjenje organske materije, erozija koja pogađa 80 odsto poljoprivrednog zemljišta, kao i klizišta zastupljena na 25 do 30 odsto teritorije.

Prepoznajte vrstu zemljišta u bašti i saznajte kako da joj popravite strukturu

Na kvalitet zemljišta takođe utiče i nekontrolisano i neadekvatno odlaganje otpada i zagađenje u okviru industrijskih kompleksa, navedeno je u izveštaju koji je predstavljen na skupu koji su organizovali Agencija za zaštitu životne sredine, Program UN za životnu sredinu (UN Environment) i regionalna nevladina mreža FEA inicijativa za šumarstvo i životnu sredinu.


Tagovi

Degradacija zemljišta Nacrt programa Radna grupa Ministarstvo zaštite životne sredine Suša Zagađenje zemljišta Dezertifikacija zemljišta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P