Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani kupine 2019
  • 29.07.2019. 19:00
  • Kolubarski okrug, Stave

Uspešno održana izložba posvećena kupini u Stavama

Više od 20 uzgajivača kupina učestvovalo je na izložbi koja je organizovana u Stavama u okviru manifestacije Dani kupine 2019. 

Foto: Grad Valjevo
  • 122
  • 5
  • 0

U okviru manifestacije Dani kupine 2019., koja je organizovana u Stavama, učestovalo je više od 20 uzgajivača kupina

U takmičarskom delu učetvovalo je 14 poljoprivrednika, a nagrada za najveći posed pod kupinom pripala je Dušku Jevtiću iz Stanine Reke koji ovu voćnu vrstu gaji na 1,5 hektara površine. Nagrada za najveći rodni potencijal po jedinici površine dodeljena je Stefanu Petroviću iz Suvodanja dok je prema oceni žirija najuređeniji kupinjak Jevrema Rakića iz Sitarica. Za proizvodnju kupina u otežanim uslovima nagrađen je Dejan Marković iz Bobove, ali je vredna nagrada dodeljena najmlađem proizvođaču kupine, a to je Dejan Marković iz Bobove. 

"Gajim čačansku bestrnu i tripl kraun na 1,5 hektar, imam i dobar rod i kvalitet, al šta da radim kad je otkupna cena 40 dinara", kaže Duško Jevtić iz Stanine reke. "Radnicima platim 26 dinara po kilogramu, treba da odvezem kupinu u hladnjaču, treba pokriti troškove đubrenja i zaštite i onda mi ne ostane ništa. Prošle godine iako je bila dobra kupina nisam ubrao ni kilogram jer je bila loša otkupna cena. Mnogi su pokrčili kupinjake i ako ovako ostane verovatno će toga biti i ove godine. Zarade nema, možda i mene to čeka", objašnjava Jevtić.

Kvalitet odličan, otkupna cena i dalje loša

I u kupinjaku Milovana Stepanovića iz Suvodanja ove godine dobro je rodila.

"Gajim kupinu na 80 ari koji i što se tiče kvaliteta odlična je, a i dobro je rodila. Jedino je otkupna cena loša. Plaćaju malo, a moja ulaganja su velika. Treba da radim i ulažem tri godine da stigne rod, nije to mali posao, a onda kad treba da se zaradi, otkupna cena je niska", napominje Stepanović . 

U navodnjavanim kupinjacima, prinos može da bude i preko 20 tona

Ovogodišnji prinos kupine na području valjevskog kraja biće između 12 i 15 tona po hektaru, a tamo gde su se kupinjaci navodnjavali, stručnjaci procenjuju da bi prinos mogao biti i preko 20 tona. I koliko god da je dobar rod i kvalitet, sadašnja otkupna cena ne pokriva ni troškove proizvodnje. Hladnjačari nude od 40 do 60 dinara po kilogramu u zavisnosti od sorte, ali i to da li je u pitanju klasičan ili organiski uzgoj.

Kupinjaci se i dalje krče zbog neodgovarajuće cene

Zbog cene, kupinari najavljuju da će kao i prošle godine mnogi krčiti zasade.

Na manifestaciji Dani kupine 2019 u selu Stave, pored izložbe kupine, organizovana je i degustacija proizvoda od ovog voća, izložba narodne radinosti, a tradicionalno je održano i takmičenje u pripremanju gulaša. Manifestaciju je i ove godine organizovala mesna zajednica Stave uz podršku grada Valjeva, Turističke organizacije, Privredne komore Kolubarskog i Mačvanskog okruga i Poljoprivredne savetodavne stručne službe Valjevo.


Tagovi

Dan kupine Otkupna cena Proizvodnja kupine Duško Jevtić Stefan Petrović Jevrem Rakić Dejan Marković


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.