Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Väderstad
  • 07.09.2023. 10:30

Väderstad širi proizvodnju po celom svetu, šta spremaju u novoj sezoni?

U okviru Farming Red prezentacije, u austrijskom gradu Sveti Valentin, koju su organizovali Steyr, Case i Väderstad, predstavljena su dostignuća poljoprivredne mehanizacije. Tu je bio i Agroklub.

Foto: Đorđe Lalić
  • 330
  • 54
  • 0

Posle Drugog svetskog rata, 50-ih i ranih 60-ih godina traktori postaju sasvim uobičajni, ali oruđa za obradu zemljišta nisu bila mnogo razvijena, posebno ne za teška, glinena, kao što su u oblasti oko grada Vederštata u Švedskoj. Tada na scenu stupa Rune Stark, deda današnjeg generalng direktora Väderstad grupe Henrika Gilstringa, koji nastavlja da piše istoriju.

Pokazajući porodične slike iz tog vremena i blizu mesta gde se danas nalazi fabrika, Gilstring priča kako je deda, nezadovoljan dostupnom opremom rekao: "Moram da napravim nešto bolje, potpuno od čelika."

Rečeno - učinjeno

Nije prošlo mnogo od izgovorenih reči do odlaska na otpad gde je kupio čelične grede koje je zavario i sastavio prvu mašinu za sopstvenu upotrebu. Kada je komšija prolazio pored njega dok je radio, pomislio je kako mašina izgleda dobro i odmah je tražio da i za njega napravi jednu. To je bio veliki napredak, bila je teža, pa je i bolje rezultate imala na terenu.

Šef prodaje Matias Honvert sa generalnim direktorom Henrikom Gilstringom

Glasina se širila i porudžbine su stizale, pa se ubrzo mala radionica na farmi morala proširiti. Väderstad je i dan danas porodično preduzeće koje je započelo sa velikim izumom i pomoglo farmerima da se nose sa izazovima tog vremena novim načinom razmišljanja. Tako su i nastavili da razvijaju svoje poslovanje.

"Imamo globalnu ambiciju da budemo partneri od poverenja što većem broju kupaca. Ono što naše mašine mogu da obezbede je izvanredno nicanje useva iz godine u godinu. To je razlog zašto kupci odlučuju da nam se vrate", kaže Gilstring i dodaje da je iza njih prilično turbulentna godina kada je u pitanju poljoprivreda.

Prošla godina donela je razne probleme

Ranije ove, i na kraju prošle godine imali su situaciju u kojoj je potražnja bila veoma velika, ali su i rokovi isporuke bili veoma dugi.

"Nestašica komponenti donela je globalnu krizu snabdevanja koja je bila veoma nagla. Dali smo sve od sebe da se izborimo sa ovom situacijom, da što više mašina isporučimo poljoprivrednicima na vreme", kaže direktor Väderstad grupe i naglašava da su ovo proleće i leto bili prilično izazovni.

Kako redukovana obrada zemljišta utiče na prinos - otkriva Väderstad

"Inputi su ostali na prilično visokom nivou, dok su cene žitarica pale. Povećavanja troškova kamata je takođe problem za mnoge naše klijente. I uz sve to, imali smo dosta ekstremnih vremenskih nepogoda širom Evrope, kao i u drugim delovima sveta - sa vrućinom, sušom i previše kiše, pa čak i najčudnijom, najgorom vrstom grada koju ste ikada videli, kao u nekim baltičkim zemljama", rekao je Gilstring.

Projekat od 84 miliona evra

Prošle godine su se preselilu u nove, veće kancelarije i tu imaju švedski tim za softver i elektroniku, koji čini oko 75 ljudi.

"Trenutno gradimo novu kancelariju i centar za korisnike u Vahpetonu u Severnoj Dakoti gde se nalazi američka firma. Plan je da se završi sledeće godine", kaže Gilstring i dodaje da su takođe u velikom programu proširenja kapaciteta na glavnom proizvodnom mestu u Švedskoj, i da to traje nekoliko godina.

Nestašica komponenti donela je globalnu krizu snabdevanja 

To, kako kaže, uključuje veliku poslovnu zgradu, jaču logistiku, veći kapacitet zavarivanja u postojećim zgradama, a u novim će biti smeštena velika farbara i montažne linije. To će dovesti do povećanja kapaciteta sa 6.000 na 10.000 mašina do 2027. godine. Dodao je da će taj projekat da košta milijardu švedskih kruna, odnosno oko 84 miliona evra.

"U 2023. imali smo prilično veliki rast u kompaniji, što je rezultiralo i rastom ljudstva. Danas imamo oko 2.000 zaposlenih koji se bave prodajom, proizvodnjom, kao i istraživanjem, razvojem i slično", rekao je šef prodaje ove grupe Matias Honvert.

Mašine na više od 40 tržišta

Danas su prisutni na nešto više od 40 tržišta na kojima aktivno prodaju mašine, a gde imaju svoje osoblje ili partnere koji rade sa kupcima. Prešli su proizvodnju od 7.000 mašina u svojim fabrikama, a najveća je, već pomenuta, u Vahpetonu. Takođe je bitan i posao sa delovima, jer svake godine prodaju preko milion originalnih delova, koje takođe, sami proizvode.

Naša nova 2024. godina počinje već 1. oktobra tako da imamo dobre rezerve porudžbina. Vidimo potencijal rasta čelika na nekim tržištima", rekao je ovaj šef prodaje.

Od zavarenih greda, do TopDown-a 500

"Vredno pomena je naše najveće tržište, a to je Kanada, gde imamo "Air Seeders" i "Seed Hawks", proizvedene u kanadskim fabrikama koje uglavnom opslužuju njihovo tržište, ali i Australiju. Ovde smo zabeležili veliki rast prethodne godine i nastavljamo da razvijamo posao. U Kanadi smo premašili promet od 120 miliona evra i sada smo lideri na tržištu", kaže Honvert.

I dalje se ulaže

Pre dve godine su kupili i kompaniju u SAD-u. Postepeno su to preuzeli i nastavljaju da ulažu. Ne ulažu, kako kaže, samo u zgrade, nego u više ljudi, više proizvoda.

"Unosimo evropsku tehniku u američku, spajamo ih i dobijamo zaista dobre koncepte koji se uklapaju, posebno na američko tržište", rekao je Honvert i dodao da su ponosni na rast, pa je spomenuo tržište Nemačke i Francuske kao primere.

Honvert najavljuje veliki broj mašina na ovogodišnjoj Agritehnici

"Vredi napomenuti i rast koji smo ostvarili u Rumuniji i Bugarskoj, koji je malo iznad proseka. Ako gledamo u napred, pored navedenih, očekujemo rast i u Danskoj, a tu je i Španija i Italija, dva tržišta u koja smo investirali poslednjih godinu dana", rekao je on.

Imaju i sopstveno fabriku potrošnih delova, koja je, kako kaže, srce njihovog poslovanja. To je jedna od četiri fabrike locirane u Švedskoj. Od 2000. godine su uložili 165 miliona švedskih kruna, odnosno oko 13 miliona evra.

"Naredna godina donosi mnogo vesti iz Väderstad-a koje su nas naterale da povećamo prostor na Agrotehnici. Bićemo tamo. Bićemo veći nego ikad, u istoj sali, ali sa mnogo većim štandom: 17 mašina, 17 noviteta koje ćemo pokazati", završava Honvert.


Foto prilog


Tagovi

Henrik Gilstring Vaderstad Porodično preduzeće Projekat Matias Honvert Ulaganje u proizvodnju Pravljenje fabrika Investicije Priključne mašine


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Väderstad d.o.o

Bikovački put 11a, 24000 Subotica, Srbija
e-mail: tamas.rakk@vaderstad.com web: https://www.vaderstad.com/rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]