Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije
  • 14.11.2015. 08:00

Valjci iz manufakture

Light roller i roller storm su valjci za sitnjenje žetvenih ostataka i zatvaranje brazde prilikom oranja. Sve ih je više na poljima oko Subotice, a plod su inovativnosti Bojana Vojnića.

  • 5.559
  • 801
  • 0

Na sajmovima inovacija srećemo puno mladih ljudi sa originalnim idejama. Neke od njih zavrede pažnju multinacionalnih kompanija, neke male privrede kod nas, a neke zažive u praksi požrtvovanjem samih autora. Rešenja Bojana Vojnića iz Subotice primenjuju se na terenu. U poljoprivredi. Iako po struci tehničar za finalnu obradu drveta, Vojnić konstruiše i proizvodi priključne mašine koje donose znatne uštede njihovim korisnicima.

Light roller zaštićen kao intelektualna svojina

Light roller
Light roler kači se na sve vrste plugova

Vojnić je prvo konstruisao Light roller, laki valjak koji se kači na sve vrste plugova. O izumu on kaže: "Zove se tako pošto ima malu težinu u odnosu na plug za koji se kači. Otprilike oko 10% težine pluga. Radni deo je valjak koji se rotira. Najveća novina na tom valjku je što on ide ukoso, paralelno sa gredom pluga. Time postižemo da sa malom težinom imamo relativno veliki učinak na zemljište. Valjak služi za zatvaranje istog prohoda sa oranjem. Time se dobija čuvanje vlage i sitnjenje i ravnanje zemljišta u istom prohodu sa oranjem. Benefit je velika ušteda u gorivu i vremenu, pošto smanjujemo broj prohoda na parceli".

Dodaje da mu je za proizvodnju jednog light rollera potrebno oko 40 radnih sati. Kupci se javljaju uglavnom po prepuruci. Od komšije do komšije. Vojnić kaže da je potražnja dosta velika s obzirom na činjenicu da je prošlo tek godinu dana od početka proizvodnje. Kao inovativnu priključnu mašinu, on je light roller zaštitio kao intelektualnu svojinu.

Roller storm koristi se za sitnjenje žetvenih ostataka

roller storm
Roller storm sitni žetvene ostatke

Bojan Vojnić se tu nije zaustavio. Otišao je korak dalje i konstruisao mašinu koja se zove Roller storm. Reč je o valjku koji služi za sitnjenje žetvenih ostataka. Istina je da ta priključna mašina već postoji, ali Vojnić tvrdi da ju je tehnički unapredio.

"Unapređenje je u smaknutom poretku noževa. Time je postignuto da sa manjom težinom valjka dobijemo isti efekat sečenja i time izbegnemo vibraciju mašine. Proizvođači roller storm najviše koriste za sitnjenje žetvenih ostataka suncokreta", objašnjava Vojnić.

U kombinaciji sa tanjiračom ili gruberom do boljih rezultata

agregatiran roller storm
Agregatiran Roller storm

Poljoprivrednici koji imaju traktore veće snage mogu roller storm kombinovati sa tanjiračom ili gruberom. Time se postiže da sa jednim prohodom pripremimo njivu za setvu. Naš sagovornik kaže da je za light roller zainteresovanost pokazala kompanija Lemken. Sem razgovora sa patentnim inženjerom dogovori, na žalost, nisu dalje odmakli.

No to ga ne obeshrabruje i nastavlja da u sopstvenoj režiji proizvodi mašine za poljoprivrednike u okolini Subotice. Međutim, i oni bi trebalo da se naoružaju strpljenjem, pošto je ovom mladom inovatoru za proizvodnju light roller-a potrebno nedalju dana, a za roller storm dve nedelje. Na sve to treba dodati i čekanje u zavisnosti od predhodnih narudžbi. Tako to ide sa proizvodnjom u manufakturi.

I za kraj, dodatno objašnjenje. Pošto je na parceli suncokret već bio usitnjen, fotografije, na žalost, ne odslikavaju prave mogućnosti roller storma.


Foto prilog


Tagovi

Bojan Vojnić Valjci Priključne mašine Sajmovi inovacija Intelektualna svojina Light roller Plugovi Oranje Ušteda goriva Žetveni ostaci Roller storm Tanjirača Gruber Agregatiran Roller Storm


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."