Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 13.06.2022. 09:00

Vanredna odbrana od poplava u Užicu i Čačku - očekuje se umereni porast vodostaja

Tokom naredna 24 časa umereni porasti vodostaja očekuju se na donjim delovima tokova Zapadne i Južne Morave, kao i na Velikoj Moravi sa pritokama bez prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Foto: Zvezdana Gligorijević (ilustracija)
  • 89
  • 35
  • 0

Snažno nevreme zahvatilo je područja opština Gornji Milanovac, Čačak, Požega, Arilje, Ivanjica. Pričinjena je i znatna šteta na poljima, voćnjacima, malinjacima, ali i infrastrukturi, prenosi RTS. Ovog jutra nema kiše, ali je u Čačku na Zapadnoj Moravi na snazi vanredna odbrana od poplava.

Reka Kamenica se izlila na više lokacija, kaže za Nova.rs Bratislav Zečević iz Civilne zaštite Čačak.

"U selima Jančići, Prijevor i Caganje poplavljene su kuće koje su pored rečnog korita. U Miokovcima se srušio most na Čemernici, on inače povezuje Gornju Gorevnicu i Miokovce", rekao je Zečević i dodao da meštani koji su pretrpeli štetu na poljoprivredi i građevinskim objektima treba da se prijave u opštini.

U naseljenim mestima Bogdanica i Družetići opštine Gornji Milanovac proglašena je vanredna situacija, a 50 domaćinstava nema struju. Vanredna odbrana od poplava proglašena je u Užicu na reci Đetinji. Proteklog vikenda na Zlatiboru i Tari je za 12 sati palo 70 litara kiše pa se od nadošlih pritoka, formirao bujični talas na Đetinji koji je prošao kroz grad.

Kiše je bilo tokom vikenda i u Rasinskom okrugu, ali ne i vremenskih nepogoda. Palo je 10,7 litara kiše po metru kvadratnom, a prošle nedelje je bilo i grada. Momir Nedić, savetodavac PSS Kruševac, kaže da su nepogode bile lokalnijeg karaktera. 

Ulagati u protivgradnu opremu

U prvom naletu krajem maja grad je zahvatio delove aleksandrovačke opštine, krajem maja deo trsteničke opštine, a poslednji grad pogodio je potkopaonička sela. Najviše su oštećeni malinjaci.

Nedić kaže da je i cela situacija sa problemima sa plasmanom robe uticala na to da odvrati voćare od investiranjanja u postavljanje protivgradne opreme. Takva oprema inače košta 20.000-25.000 evra po hektaru, ali se investiranje u nju može isplatiti već za godinu dana, napomenuo je kruševački savetodavac.

Danas se u istočnim i južnim predelima Srbije lokalno očekuju obilniji pljuskovi, grmljavina, kratkotrajna pojava grada, u zoni pljuska i jak vetar, upozorenje je RHMZ. Tokom naredna 24 časa umereni porasti vodostaja očekuju se na donjim delovima tokova Zapadne i Južne Morave, kao i na Velikoj Moravi sa pritokama bez prevazilaženja upozoravajućih nivoa.


Tagovi

Poplave Vandredna odbrana od poplava Kiša Vodostaj Bratislav Zečević Momir Nedić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.