Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 19.04.2019. 18:00

Vatrogasci ugasili požar i otelili kravu

Miloševićima u selu Prijevor kod Čačka u požaru je izgorela skoro sva stočna hrana. Vatrogasci su u njihovom domaćinstvu ugasili požar, sprečili širenje vatre, ali su imali i nesvakidašnji zadatak. Po završetku svog posla zamenili su i veterinara.

Foto: Biljana Nenković
  • 174
  • 6
  • 0

Za vatrogasce u čačanskom i milanovačkom kraju u poslednjih nekolikko dana,  kako prenosi RTS bilo je dosta posla. U Mlakovcu je jednoj porodici izgoreo krov i sve na spratu kuće. U Prijevoru su izgorele bale sa senom.

U oba slučaja komšije su pritekle u pomoć, da se rekonstruiše kuća. Komšije su pomogle i u obnovi zaliha stočne hrane.  A u jednom domaćinstvu posle intervencije vatrogasci su pomagali da se oteli krava. 

Porodici Milošević u selu Prijevor kod Čačka u požaru je izgorela skoro sva stočna hrana, više od 2.000 bala sena. 

Vatrogasci nakon intervencije zamenili veterinara

Vatrogasci su u njihovom domaćinstvu ugasili požar, sprečili širenje vatre, ali su imali i nesvakidašnji zadatak, jer su nakon intervencije zamenili veterinara.  

"Zato što je krava počela da se teli. Mi smo ušli u štalu koja je izuzetno mala, a veliki broj grla i onda smo pomogli da se to obavi koliko smo umeli i znali", rekao je Milenko Milić, vatrogasac za RTS. Vatrogasac Zoran Petrović, istakao je da su telence krstili i dali mu ime Milenko.

"Oko tri sata posle ponoći probudila me je velika svetlost i videla sam da nam gori hrana za stoku. Odmah smo pozvali vatrogosace, koji su požar sanirali da se ne proširi na domaćinstvo, ali bale sena nismo uspeli da spasemo, pa ćemo od sad morati da se snalazimo kako bi prehranile stoku," kaže Zorica Milošević, prenosi Morava info.

U ovom domaćinstvu žive majka i kćerka, bave se stočarstvom i imaju deset krava i dve junice. 

"Imamo dve junice za teljenje, jednoj je prošao termin i u sred požara joj je teljenje krenulo. Vatrogasci su pomogli da izvučemo tele i hvala im", kaže Zorica.

Komšije pomogle da Zorica i Katarina prehrane 12 grla goveda 

Komšije su kako prenosi RTS pritekle u pomoć da Zorica i Katarina prehrane 12 grla goveda, jer od dve hiljade bala sena nije ostalo ništa. Komšije su se na delu pokazale i u Mlakovcu kod Gornjeg Milanovca kada je u požaru izgoreo deo kuće Dražovića. Da osmočlana porodica brzo ima novi krov nad glavom organizovalo se celo selo.

"Mnogo ljudi se odazvalo, Srbija je ponovo pokazala da je u teškim trenucima uvek solidarna", zaključio je Željko Marjanović, stanovnik Mlakovca.  

Ovim porodicama će još mnogo biti potrebno da u potpunosti saniraju posledice požara, ali kažu da će im zbog ljudskosti i pružene ruke prijatelja i komšija, umesto sećanja na vatru i garež, ostati uspomene na humanost i solidarnost.


Izvori

RTS


Tagovi

Požar Tele Goveda Krave Milenko Milić Zoran Petrović Zorica Milošević Željko Marjanović Vatrogasci


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.