Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaraza svinja
  • 06.09.2023. 15:00

Velike farme u Makedoniji i Italiji zahvatila afrička svinjska kuga

U Severnoj Makedoniji je ugrožena cela populacija svinja, a u Italiji je zahvaćena jedna od najvećih svinjarskih regija. Šta preduzimaju?

Foto: Depositphotos/Suljo
  • 330
  • 180
  • 0

Zaraza afričkom svinjskom kugom proširila se na Severnu Makedoniju gde je pogođena farma u Tarincima, na istoku države. 

Reč je o farmi tovnih svinja kompanije Agria gde će morati da bude uništeno 9.000 životinja, potvrdila je tamošnja Agencija za hranu i veterinarstvo. 

Kopaju jame na državnom zemljištu

Nakon eutanazije, tamo planiraju da ih zakopaju u jame zbog čega su protestovali meštani sela Tarinci i Nov Karorman, piše Večer.  

"Jedan od najvećih proizvođača svinjskog mesa je upravo ova farma u selu Tarinci, a problem je gde će završiti uginule svinje. Pokušavali su da iskopaju jame na državnom zemljištu, u Industrijskoj zoni gde se nalazi nekoliko kompanija", upozorio je načelnik Opštine Karbinci, Viktor Paunov. 

Smatra se da je ugrožena cela populacija od 150.000 svinja u zemlji. 

U Italiji uključili i karabinjere

Ova je bolest potvrđena i u Italiji, u Zinasco Nuovu, selu južno od Milana u Lombardiji, na četiri lokacije, a navodno je zaraženo gotovo 10.000 svinja. 

U toj je regiji smešteno više od polovine od deset miliona svinja u Italiji. Zajedno sa susednom regijom Emilija Romanja najvažniji je proizvođač mortadela, salama, pršuta, odnosno glavni je dobavljač suhomesnatih proizvoda na svetu. Svinjarski sektor ostvaruje godišnji promet od 11 milijardi evra i sada je pod ogromnim pritiskom, a time i cene svinja koje su, kako navodi Nieuwoogst, najviše u Evropi.

U suzbijanju su čak angažovali i karabinjere, a cilj je boriti se s populacijom divljih svinja. Oko zaraženih područja te na granici sa Slovenijom, biće postavljene ograde kako bi im se sprečio ulazak, što subveniše država

Strože su mere u klanicama, a budući da je možda došlo do kašnjenja u prijavi prvih slučajeva, preduzimaju se kaznene mere za krivce. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Divlje svinje Italija Lombardija Zaraza Zakapanje svinja Severna Makedonija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.