Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povlačenje iz Rusije
  • 23.03.2022. 10:00

Veliki Maersk prodaje svoju imovinu u Rusiji

Danska brodarska kompanija Maersk prestala je da prihvata nove narudžbine iz Rusije i u nju, uključujući transkontinentalne železničke, okeanske i vazduhoplovne usluge.

Foto: Depositphotos/vladsv
  • 203
  • 44
  • 0

Danski Maersk, globalno druga najveća brodarska kompanija za prevoz kontejnera, prodaje svoju imovinu u Rusiji jer će potpuno prestati sa radom u toj zemlji. 

"Realizacija propisa i restriktivnih mera koje su strane vlade nametnule Rusiji, kao i očekivane ekonomske turbulencije u privredi zemlje ne dopuštaju nam da tamo nastavimo naše aktivnosti", navodi se u njihovu saopštenju, a prenosi landlord.

Maersk, koju je pre nešto više od dva meseca sa dugogodišnjeg prvog mesta skinula švajcarska kompanija "Mediterranean Shipping Company" (MSC), prestala je da prihvata nove narudžbine iz Rusije i u nju, uključujući transkontinentalne železničke, okeanske i vazduhoplovne usluge. Ističu da će učiniti sve da se roba koja je u procesu isporuke, kupcima dostavi na dogovoreno mesto. 

Flota kompanije sastoji se od 786 plovila i poseduje više od 70 kontejnerskih terminala širom sveta. Njihove ruske filijale sa 500 radnih mesta nalaze se u Sankt Peterburgu, Novorosijsku, Kalinjingradu i Vladivostoku. 

Takođe je vlasnik 31-postotnog udela ruskog lučkog operatera "Global Ports", koji upravlja sa dva terminala u Finskoj i šest u Rusiji. Među deoničarima Global Portsa su i ruska državna nuklearna kompanija Rosatom i tamošnji preduzetnik Sergej Šiskarev.

Odmah nakon početka ruske invazije privremeno su obustavili prevoz robe do luka u Ukrajini, a nekoliko dana posle je zaustavila i prevoz tereta u Rusiju i iz nje.


Tagovi

Maersk Povlačenje iz Rusije Brodarska kompanija Prevoz kontejnera Transport roba Invazija na Ukrajinu Sergej Šiskarev


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.