Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost hrane
  • 28.06.2019. 16:20

Veterinarska inspekcija zatvorila dve firme za proizvodnju hrane

Veterinarska inspekcija nastavila je kontrole u objektima za proizvodnju hrane. U Južnobačkom okrugu, utvrđen je veći broj nepravilnosti i zatvorena su dva objekta.

Foto: Depositphotos/racorn
  • 870
  • 42
  • 0

Veterinarska inspekcija nastavila je sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora nad objektima za proizvodnju hrane. Izvršene su službene kontrole u Južnobačkom upravnom okrugu, gde je utvrđen veći broj nepravilnosti kod subjekata koji se bave ovom delatnošću, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kod dva subjekta koji su odobreni za preradu mesa utvrđeno je da u objektima nisu ispunjeni opšti uslovi higijene hrane (prostorije, oprema, higijena), kao i posebni uslovi za higijenu hrane koji se odnose na primenu sistema samokontrole.

Biće uništeno 716 kilograma hrane 

U prvom objektu zatečena je hrana koja nije deklarisana, te nije bilo moguće utvrditi sledljivost u ukupnoj količini od 716 kilograma, proglašena je nebezbednom za ishranu ljudi i poslata na neškodljivo uklanjanje u prisustvu veterinarskih inspektora.

U drugom objektu, hrana u ukupnoj količini od 1406,5 kilograma nije skladištena po propisanim uslovima temperature, što je dovelo u sumnju bezbednost te hrane, te je sprovedeno službeno uzorkovanje i hrana stavljena van prometa do dobijanja rezultata ispitivanja.

Zabrana do uklanjanja nedostataka

Za oba subjekta u poslovanju hranom izrečena je mera zabrane upotrebe prostorija i opreme, odnosno proizvodnje, do otklanjanja utvrđenih nedostataka.

Subjekti kojima je privremeno zabranjeno da obavljaju delatnost prerade su "Madeko 2013 DOO" iz Futoga i "DOO Frigo Pejić" iz Novog Sada.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Veterinarska inspekcija Bezbednost hrane Meso Ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.