Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pojačana kontrola
  • 01.05.2015. 09:00

Veterinarske inspekcije pojačale kontrolu

Ovih će prazničkih dana veterinarska inspekcija obavljati pojačanu kontrolu prometa hrane životinjskog porekla.

Foto: depositphotos.com
  • 66
  • 1
  • 0

U ove dane praznika usled povećanog prometa hrane životinjskog porekla veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, pored redovnih, sprovode i pojačane, takozvane, akcijske kontrole, u svih 25 okruga na teritoriji Republike Srbije.

Pojačane kontrole rade se u skladu sa analizom rizika i na mestima gde se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja.

Veterinarski inspektori obavili su, tokom prvog tromesečja 2015.godine, 1.278 vanrednih službenih kontrola u objektima za promet na malo koji su rizični. Tokom kontrola utvrđeno je 306 neusaglašenosti, doneto 288 rešenja i podnete 119 prijave nadležnom Sudu zbog kršenja odredbi Zakona o bezbednosti hrane. Iz razloga nebezbednosti o potrošače, u pomenutom periodu isključeno je iz prometa i neškodljivo poništeno 5.551,65 kilograma mesa i proizvoda od mesa, 839,8 litara mleka i proizvoda od mleka, 661,9 kilograma ribe i proizvoda od ribe, 4.563 jaja i proizvoda od jaja i 41,5 kilograma ostale hrane životinjskog porekla.

Nadzor prometa hrane životinjskog porekla

Veterinarska inspekcija obavlja stalni nadzor u objektima koji proizvode, skladište i izlažu u promet hranu životinjskog porekla. Kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane u prometu sprovode se kontinuirano, kroz samostalne, organizovane i kontrole po prijavama potrošača. Kontrolišu se svi subjekti koji stavljaju hranu životinjskog porekla u promet - specijalizovani maloprodajni objekti (mesare, ribarnice, prodavnice mlečnih proizvoda), prodavnice delikatesa, samoposluge, megamarketi, restorani, poslastičarnice, pekare, kiosci brze hrane i zelene pijace.

Iz Ministarstva apeluju na potrošače da hranu kupuju na mestima koja su za to registrovana i hranu koja je propisno deklarisana kao i da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji kako bi mogli preduzeti zakonom propisane mere i sankcionisati subjekte u poslovanju sa hranom kod kojih se te nepravilnosti utvrde.

Foto: depositphotos.com; alexraths


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Veterinarska inspekcija Službena kontrola Bezbednost hrane Stalni nadzor Meso Proizvodi od ribe Proizvodi od mleka