Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RZS
  • 27.09.2021. 10:00

Više pšenice i malina, ali manje kukuruza, soje i suncokreta

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, očekivana proizvodnja kukuruza je 6,2 miliona tona, što je za 20,7 odsto manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu u prošloj godini. U poređenju sa prošlom godinom, manja je proizvodnja suncokreta za 6,1 i soje za 27 odsto.

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 164
  • 16
  • 0

Prema prethodnim rezultatima, sa stanjem na dan 5. septembra 2021. godine, ostvarena proizvodnja pšenice iznosi 3,5 miliona tona, što je za 23,1 odsto više u odnosu na proizvodnju ostvarenu u prošloj godini. Ostvarena proizvodnja malina je viša za 10,1 odsto, a višanja manja za 6,4 odsto, pokazuju istraživanja Republičkog zavoda za statistiku.

Očekivana proizvodnja kukuruza je 6,2 miliona tona, što je za 20,7 odsto manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu u prošloj godini. U poređenju sa prošlom godinom, očekuje se veća proizvodnja šećerne repe za 1,5 odsto, a manja proizvodnja suncokreta za 6,1 i soje za 27,0 odsto.

Više jabuka, manje šljiva

U odnosu na desetogodišnji prosek (2011-2020), proizvodnja pšenice je veća za 35,9, suncokreta za 8,4 i soje za 4,7 odsto, a manja je proizvodnja kukuruza za 0,7 i šećerne repe za 21,8 odsto. U poređenju sa proizvodnjom ostvarenom u prošloj godini, očekuje se veća proizvodnja jabuka, za 4,9 odsto, a manja proizvodnja šljiva, za 29,1 odsto. U odnosu na desetogodišnji prosek, očekuje se povećanje proizvodnje jabuka za 22,3 odsto, a smanjenje kod šljiva za 8,2.

Očekivana proizvodnja grožđa u Republici Srbiji manja je za 2,9 odsto od prošlogodišnje, što je za 3,9 manje u odnosu na desetogodišnji prosek.

Konačni podaci o proizvodnji useva, voća i grožđa u 2021. godini biće objavljeni u toku marta 2022. godine.


Tagovi

Republički zavoda za statistku Proizvodnja pšenice Proizvodnja kukuruza Proizvodnja jabuka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.